Το προσκύνημα του Οικουμενικού Πατριάρχη στην αγιοτόκο Καππαδοκία

  • Dogma
οικουμενικός

Το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου 2022 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μετέβη προσκυνηματικώς στην αγιοτόκο Καππαδοκία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, την κ. Δανάη Βασιλάκη, Πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, με τον σύζυγό της κ. Εμμανουήλ Κωστίδη, δημοσιογράφο, τον Άρχοντα οφφικιάλιον της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παντελεήμονα Βίγκα και τον κ. Γεώργιο Παπαλιάρη, Πρόεδρο των Κοινοτήτων Σταυροδρομίου και Μεγάλου Ρεύματος της Πόλεως.

Ο κ.Βαρθολομαίος με τη συνοδεία του επισκέφθηκαν στην Καππαδοκία εν πρώτοις τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Ευσταθίου στο Incesu της Καισαρείας, όπου γίνονται σοβαρά έργα αναστηλώσεως δαπάναις του Τουρκικού κράτους. Σ’ αυτόν τον ναό ο Πατριάρχης είχε ιερουργήσει προ ετών παρόντος και του μακαριστού Πατριάρχου Ρουμανίας Θεοκτίστου. Εν συνεχεία τους υποδέχθηκε ευγενέστατα ο Καϊμακάμης του Incesu, από το οποίο καταγόταν ο Καθηγητής της Χάλκης Βασίλειος Αντωνιάδης και ο πρ. Αμασείας Παύλος (Μενεβίσογλου), ως και ο νυν Δέρκων Απόστολος.

Το Σάββατο και την Κυριακή επισκέφθηκαν τον ναό του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Cemil, άλλοτε Ευμορφοχώριον, όπου επίσης λειτούργησε προ ετών ο Παναγιώτατος και από όπου καταγόταν ο Σχολάρχης της Χάλκης Αρχιμ. Γερμανός Γρηγοράς. Επίσης, επισκέφθηκαν την Μονή των Ταξιαρχών και το παρακείμενο παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου, τις ιστορημένες εκκλησίες μέσα στους βράχους στην περιοχή Soganli, τον Άγιο Γεώργιο Ποταμιά, τον Άγιο Θεόδωρο και τον Ταξιάρχη (νυν τέμενος) στη Μαλακοπή, τα Εισόδια της Θεοτόκου Ανακού (σήμερα Kaymakli), τα Εισόδια επίσης στο Talas, γενέτειρα του Αγίου Σάββα του ηγιασμένου, και την Αγία Τριάδα στο Endürlük. Στη Σινασό προσκύνησαν στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον οποίο ο Πατριάρχης ιερούργησε πολλές φορές, και στη Μονή του Αγίου Νικολάου, στην ανακαίνιση της οποίας προ ετών συνέβαλαν οικονομικά ο Πατριάρχης και ο Άρχων Γρηγόριος Χατζηελευθεριάδης. Ο τελευταίος αγόρασε και αναπαλαίωσε παλαιό ρωμαίηκο αρχοντικό στη Σινασό, από όπου κατάγεται, στο οποίο φιλοξενεί τον Πατριάρχη κάθε φορά που λειτουργεί στην Καππαδοκία.

Τέλος, οι εκ της Πόλεως προσκύνησαν και στον επιβλητικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νεαπόλεως (Nevşehir ), όπου τα ανακαινιστικά έργα συμπληρώνονται τέλος του έτους. Εκεί κοντά είναι και ό,τι απέμεινε από τον ναό του Αγίου Γεωργίου (κυρίως το καμπαναριό), όπου ιεράτευσε ο Άγιος Γεώργιος Νεαπολίτης που το λείψανό του ευρίσκεται στην Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

Πηγή:  fosfanariou.gr

TOP NEWS