Τον αμφισβητεί ακόμη κι όταν του… εύχεται

  • Dogma

Γράφει ο Ανδρέας Λουδάρος
Τη σκληρή γλώσσα της εκκλησιαστικής διπλωματίας και τη μόνιμη αμφισβήτηση του οικουμενικού ρόλου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως «έκρυψε» πίσω από τις ευχές και τις φιλοφρονήσεις του, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος σε επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

 

Αφορμή της επικοινωνίας των δύο Πατριαρχών, στάθηκε η επέτειος των 21 ετών από της εκλογής του κ. Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό θρόνο. Μέσα από τις λίγες αράδες της «ευχητήριας κάρτας» ο κ. Κύριλλος τα λέει όλα. Σε πρώτη ανάγνωση βέβαια είναι ένα απλό κείμενο με εγκάρδιες ευχές:

 

«Από καρδιάς συγχαίρω την Αγιοσύνη Σας διά την επέτειο της αναρρήσεώς Σας στον Πατριαρχικό Θρόνο Κωνσταντινουπολεως.

 

Βουλή Δημιουργού και Προνοητού των απάντων έχετε τεθεί επί τήν υψηλή λυχνία της Πρωθιεραρχικής διακονίας, αίροντας στους ώμους Σας τη μεγάλη ευθύνη δια την πορεία της Αγιωτάτης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. 

 

Κατά την υπερεικοσαετή άρση αυτού του βαρέος σταυρού φροντίζετε διά την πνευματική αύξηση του ποιμνίου Σας και μαρτυρείτε την ακατανίκητο δύναμη της εν Χριστώ πίστεως στον κόσμο.

 

Αυτή την πανηγυρική ημέρα εύχομαι στην Παναγιώτητά Σας πλούσια τα ελέη του Θεού, τη δύναμη κατ΄άμφω και την ευλογημένη βοήθεια άνωθεν διά την επιτέλεση και στο περαιτέρω του Πρωθιεραρχικού Σας έργου.

 

Μετά της εν Κυρίω αδελφικής αγάπης ο Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος».

 

Ποιο είναι όμως το πραγματικό μήνυμα του Ρώσου Πατριάρχη;

 

Για μια ακόμη φορά η Μόσχα προσπαθεί να «εγκλωβίσει» το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα γεωγραφικά όρια της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. 

 

«…έχετε τεθεί επί τήν υψηλή λυχνία της Πρωθιεραρχικής διακονίας, αίροντας στους ώμους Σας τη μεγάλη ευθύνη δια την πορεία της Αγιωτάτης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως».

 

Η φράση δε… «φροντίζετε διά την πνευματική αύξηση του ποιμνίου Σας» είναι  μια ακόμη χαρακτηριστική απόδειξη του πως βλέπει η Μόσχα τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε διορθόδοξο επίπεδο.

 

Με λίγα λόγια. Ο Πατριάρχης της Ρωσίας έστειλε ένα ευγενέστατο συγχαρητήριο γραμμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη όπου ούτε λίγο ούτε πολύ τον βλέπει σαν ένα ακόμη αρχηγό Αυτοκεφάλου Εκκλησίας. 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ