Τον Οκτώβριο η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σασίμων

  • Dogma
σασίμων

 Στις 15 Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, στο Μανχάταν, θα πραγματοποιηθεί η χειροτονία σε Επίσκοπο Σασίμων του Αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνου Μώραλης.

«Σε συνέχεια της από της 22ας Ιουλίου 2022 ανακοίνωσης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία γνωστοποιούσε τον παμψηφεί ορισμό του εκλεγμένου Επισκόπου Σασίμων Κωνσταντίνου ως Βοηθού Επισκόπου της Αγίας Μητρόπολης του Ντένβερ, η Ιερά Αρχιεπισκοπή είναι στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει ότι η χειροτονία του ως Επισκόπου θα πραγματοποιηθεί στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, αυτό το φθινόπωρο, στις 15 Οκτωβρίου» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Δυο λόγια για τον Νέο Μητροπολίτη Σασίμων

Ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μώραλης γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη το 1966, εκ γονέων Παναγιώτη γεννηθέντος στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και Σάρας γεννηθείσας στην πόλη Μόμπιλ της Αλαμπάμα της οποίας η οικογένεια καταγόταν από την Πάτμο και την Αίγυπτο. Από την ηλικία των εννέα ετών άρχισε να υπηρετεί ως ιεροπαίδι μέσα στο Ιερό Βήμα υπό τον αείμνηστο π. Κωνσταντίνο Μονιό. Το 1988 εισήλθε στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Το 1996 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Σίλα, ενώ το έτος 2002 ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και τον διόρισε ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού στη Βαλτιμόρη, όπου ιερατεύει μέχρι σήμερα.

Ο αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μώραλης είναι ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού Βαλτιμόρης και τον Οκτώβριο του 2020 ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τον είχε διορίσει πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης, αλλά μετά από μερικούς μήνες αντικαταστάθηκε και επανήλθε στην προηγούμενη θέση του στη Βαλτιμόρη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επαρχιακής Συνόδου:

«Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος συνεκάλεσε σήμερα την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο και έθεσε υπ’ όψιν αυτής αίτημα του Σεβ. Μητροπολίτη Ντένβερ κ. Ησαΐα για εκλογή του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Κωνσταντίνου Μώραλη, Ιερατικώς Προϊσταμένου της Κοινότητος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαλτιμόρης, Maryland, ως βοηθού αυτού Επισκόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί ομοφώνως έκαναν δεκτό το αίτημα του Σεβ. κ. Ησαΐα και συνέστησαν το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα της Ι. Αρχιεπισκοπής τριπρόσωπο, αποτελούμενο από τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες Κωνσταντίνο Μώραλη, Χριστοφόρο Μαμάη και Χρυσόστομο Gilbert, το οποίο και αυθημερόν απέστειλαν προς την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με την παράκληση όπως, εάν εγκριθεί το αίτημα της Ι. Επαρχιακής Συνόδου, γίνουν οι κανονικές ψήφοι.

Εκ της Αρχιγραμματείας».

Με πληροφορίες από Εθνικό Κήρυκα

TOP NEWS