Τούρκος υπ. Δικαιοσύνης: Η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο

  • Dogma
σοφιά

Στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, εν όψει και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας, στις 2 Ιουλίου αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, σε συνέντευξη του στο Kanal 24.

Ο Γκιούλ παραδέχθηκε ξεκάθαρα πως η Αγιά Σοφιά θα λειτουργήσει ως τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου.

“Η Αγιά Σοφιά μας παραχωρήθηκε ως τζαμί, ως τόπος λατρείας και από νομικής και διοικητικής απόψεως εφόσον αποτελεί κληροδότημα σε ίδρυμα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων. Άρα από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος δικαίου είναι υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του”, είπε ο Τούρκος υπουργός, εννοώντας τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

“Βασικά κανείς δεν αποκαλεί την Αγία Σοφία μουσείο, αλλά τζαμί. Δηλαδή λέμε “πάμε στο τζαμί της Αγίας Σοφίας”” δήλωσε και έκανε λόγο για «καθυστερημένο δικαίωμα», που πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο στο τουρκικό έθνος.

“Το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι το μόνο τζαμί που διαθέτει γκισέ με εισιτήρια για να περάσουμε μέσα. Περιμένουμε όλοι αυτή η ντροπή να ξηλωθεί”.

“Όποια κι αν είναι η απόφαση, ως κυβέρνηση, όπως έχει ενημερώσει κι ο Πρόεδρός μας την κοινή γνώμη – το κράτος της Τουρκίας είναι ένα κράτος δικαίου- θα αξιολογήσουμε αυτή τη διαδικασία με σεβασμό απέναντι στο νόμο και θα προβούμε στα ανάλογα βήματα”, επισήμανε και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί.

“Πιστεύουμε ότι πρέπει η Αγιά Σοφιά να ανοίξει ως τόπος λατρείας και ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είτε μέσω της νομικής είτε μέσω της κυβερνητικής οδού. Ελπίζω και εύχομαι να επιτελέσει και πάλι (η Αγία Σοφία) τον πραγματικό της σκοπό, αυτόν που ορίζει το ίδρυμα, δηλαδή το σκοπό του τζαμιού”, υπογράμμισε.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσγλου, εκτόξευσε βολές κατά της Ελλάδας, τονίζοντας πως το θέμα της Αγίας Σοφιάς “είναι θέμα κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι Ελληνες αναμειγνύονται σαν να τους ανήκει η Πόλη και η Αγία Σοφία. Η Αθήνα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι, που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε το 1453 την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν”.

Πηγή: sabah

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ