ΤΣΕΧΙΑ: Επιστρέφουν στην Εκκλησία την περιουσία της

  • Dogma

ΠΡΑΓΑ. Υπέρ της επιστροφής στην Εκκλησία περιουσίας η οποία είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς ψήφισε το Κοινοβούλιο της Τσεχίας. Η ψηφοφορία θεωρείται νίκη για τη συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας του Πετρ Νέκας. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, πρόκειται να επιστραφούν στην Εκκλησία της Τσεχίας γαίες, ακίνητα αλλά και να της δοθεί ως αποζημίωση ποσό ύψους 5,5 δισ. ευρώ στο διάστημα των επόμενων 30 ετών.

 

 

Με βάση επίσης τον νέο νόμο, η Τσεχική Εκκλησία θα ανεξαρτητοποιηθεί από το κράτος και σταδιακά θα πάψει να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Στην αρμοδιότητα της Τσεχικής Εκκλησίας θα περάσει επίσης το 6% των δασών της χώρας αλλά και άλλων γαιών, οι οποίες κάποτε ανήκαν σε διάφορες εκκλησίες της Τσεχίας. Οι γαίες είχαν κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς μετά το 1948, και η Εκκλησία της Τσεχίας θα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να τις αξιοποιήσει, να τις ενοικιάσει ή και να τις πωλήσει.

 

Η Κάτω Βουλή της Τσεχίας ψήφισε τον σχετικό νόμο με 102 θετικές ψήφους, επί συνόλου 200, αποτέλεσμα που ακυρώνει το βέτο της Γερουσίας, της Ανω Βουλής, η οποία ήταν αντίθετη με το νέο νομοσχέδιο.

 

Υστερα από δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων μεταξύ πολιτικών, στις οποίες πρωτοστάτησε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η Τσεχική Εκκλησία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον νέο νόμο, ελπίζοντας ότι επιτέλους θα κατορθώσει να ανακτήσει την περιουσία της και να ενισχύσει τον ρόλο της στην τσεχική κοινωνία. Η έκβαση της ψηφοφορίας λογίζεται ως νίκη για τη συντηρητική κυβέρνηση του Νέκας και του συντηρητικούς πολιτικούς του συμμάχους, ωστόσο προκαλεί αντιδράσεις στους Τσέχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άθεοι, αλλά και στην κεντροαριστερή αντιπολίτευση.

 

Η οικονομική αποζημίωση προς την Τσεχική Εκκλησία θα είναι 78 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Εχει ωστόσο τεράστια συμβολική σημασία καθώς γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αυξήσεις φόρων και μέτρα λιτότητας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Με το πακέτο των μέτρων λιτότητας η τσεχική κυβέρνηση έχει στόχο την εξοικονόμηση 860 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ο πρόεδρος

Μετά την ψήφισή του από το Κοινοβούλιο, ο νόμος θα πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Τσεχίας, Βάκλαβ Κλάους, ο οποίος έχει εκφράσει ήδη ενστάσεις για τον νέο νόμο. Ο Τσέχος πρόεδρος έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο. Ωστόσο οι 102 ψήφοι που ο Νέκας εξασφάλισε στην Κάτω Βουλή είναι αρκετές για να ανατρέψουν το βέτο του προέδρου.

 

Σημειωτέον ότι η ψηφοφορία για την επιστροφή κατασχεθείσας περιουσίας στην Τσεχική Εκκλησία είναι σημαντική για την κυβέρνηση Νέκας για ακόμη έναν λόγο, καθώς έγινε μία ημέρα αφ’ ότου η τσεχική κυβέρνηση επιβίωσε της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, με αφορμή τα νέα μέτρα λιτότητας. Λίγο νωρίτερα ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε καταστείλει «αντάρτικο» στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς αρκετοί βουλευτές αντέδρασαν στην αύξηση των φόρων.

 

ΠΗΓΗ: «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ