Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: Η αποσιώπηση τραγικών συμβάντων δεν θα οδηγήσει σε ομόνοια

  • Dogma
βολοκολάμσκ

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ», με αυτά τα λόγια σχολίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, στην εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» την επίσημη αναγνώριση από τους Αμερικανούς ως γενοκτονίας των μαζικών σφαγών των Αρμενίων στην Οθωμανική αυτοκρατορία, που διαπράχθηκαν περισσότερο από έναν αιώνα πριν.

Όπως τόνισε ο ιεράρχης, «οι ιστορικές πραγματικότητες τέτοιου είδους, όσο θλιβερές και αν είναι, πρέπει να αναγνωρίζονται και τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους».

«Δεν νομίζω ότι θα ζημιωθεί κανείς σήμερα στην Τουρκία από την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο του ολοφάνερου γεγονότος της τραγωδίας, η οποία έλαβε χώρα στο τέλος του 19ου – αρχές του 20ού αι., όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι έπεσαν θύματα της γενοκτονίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, καθώς και τέτοια συμβάντα, όπως η Μικρασιατική καταστροφή, η οποία σημειώθηκε πλέον μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όταν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς αναγκάσθηκαν να μετοικίσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ.

Επίσης, υπέδειξε ότι τραγικά συμβάντα υπάρχουν και στη ρωσική ιστορία, υπογραμμίζοντας ότι: «Κατά τη γνώμη μου, ουδεμία παρασιώπηση τέτοιων γεγονότων ή μείωση της σημασίας και των διαστάσεών τους δεν θα οδηγήσει ούτε σε καταλλαγή, ούτε σε ομόνοια εντός της κοινωνίας. Τουναντίον, είμαι πεπεισμένος ότι οι ιστορικές πραγματικότητες πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. Έστω και μετά από εκατό χρόνια, είναι χρήσιμο να γίνεται η αξιολόγηση των πράξεων, που συνέβησαν, προκειμένου ποτέ να μην επαναληφθούν περαιτέρω».

Υπηρεσία Επικοινωνίας του ΤΕΕΣ

TOP NEWS