Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: Η Εκκλησία και οι παραδοσιακές ομολογίες έπραξαν το παν για την ειρήνευση της κατάστασης στο Καζακστάν

  • Dogma
καζακστάν

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανησυχεί πολύ για όσα συνέβησαν κατά τις πρωτοχρονιάτικες ημέρες στο Καζακστάν», ανέφερε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στην εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» του τηλεοπτικού δικτύου «Ρωσία 24».

Ο Πατριάρχη Κύριλλος απηύθυνε ειδικό μήνυμα και ανέπεμψε ιδιαίτερη προσευχή για την ειρήνη στο Καζακστάν. Επίσης απευθύνθηκαν στους κατοίκους της χώρας ο επικεφαλής της μητροπολιτικής περιφέρειας Καζακστάν μητροπολίτης Αλέξανδρος και ο αρχιμουφτής του Καζακστάν. «Από την πλευρά της Εκκλησίας και των παραδοσιακών θρησκευτικών ομολογιών έγινε το παν, προκειμένου να ειρηνεύσει η κατάσταση και να συμφιλιωθούν οι άνθρωποι», τόνισε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Κατά τη γνώμη του προέδρου του ΤΕΕΣ «στην εποχή μας παρόμοιες μαζικές ταραχές, κατά κανόνα, δεν ξεκινούν χωρίς παρότρυνση τρίτων, μεταξύ άλλων και από το εξωτερικό».

«Όπως επεσήμανε ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλιος Αντόνοφ είναι πολύ πιθανόν ότι αυτά τα γεγονότα συνδέονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αύξηση της τρομοκρατίας, που παρατηρείται σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Αφγανιστάν. Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν την κατάσταση στα όμορα κράτη», είπε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας, προσθέτοντας ότι οι Αρχές του Καζακστάν έχουν ενώπιόν τους ενδελεχή έρευνα, μετά την οποία θα καταστεί δυνατό να καταλάβει κανείς τι κρυβόταν πίσω από τα γεγονότα του Ιανουαρίου στη Δημοκρατία.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Καζακστάν άρχισαν στις 2 Ιανουαρίου με αφορμή το διπλασιασμό των τιμών του υγραερίου, με το οποίο πολλοί κάτοικοι της Δημοκρατίας κινούν τα αυτοκίνητά τους. Οι διαμαρτυρίες μετεξελίχθηκαν σε ταραχές, ενεργοποιήθηκαν λαφυραγωγοί και εξτρεμιστές. Οι Αρχές της χώρας επέβαλαν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προσέφυγαν στη συνέχεια για βοήθεια στον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που απέστειλε κυανόκρανους στο Καζακστάν. Στις 13 Ιανουαρίου, μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης, ανακοινώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της αποστολής του ΟΣΣΑ και η σταδιακή επιστροφή των στρατιωτικών στον τόπο της μόνιμης εγκατάστασής τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Καζακστάν σκοτώθηκαν 225 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 19 στελέχη των υπηρεσιών δημοσίας τάξεως.

Υπηρεσία Επικοινωνίας του ΤΕΕΣ

Στη φωτογραφία το φλεγόμενο κτήριο του Δημαρχείου της Αλμα-Ατά κατά τις μαζικές ταραχές του Ιανουαρίου 2022/ «Vedomosti»

TOP NEWS