Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: Το σχίσμα, που υποστήριξε ο Οικ. Πατριάρχης τραυματίζει όλο τον ουκρανικό λαό

  • Dogma
βολοκολάμσκ

Προς μεγάλη λύπη η Ουκρανία κατέστη μήλον της έριδος μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, διαπίστωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στην τηλεοπτική εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος».

Ο ιεράρχης υπενθύμισε ότι η Ουκρανία είναι o πλησιέστερος γείτονας της Ρωσίας, ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός είναι αδελφοί και κάποτε ανήκαν μάλιστα σε έναν ενιαίο λαό με κοινή γραφή και κοινό πολιτισμό. Επομένως, «η αντιρωσική προπαγάνδα, η οποία τώρα διεξάγεται στην Ουκρανία και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό με προέλευση από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων και πέραν του ωκεανού, δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί», τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας.

Όπως υπέδειξε ο ιεράρχης ιδιαίτερη ανησυχία στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προκαλεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατομμύρια Ουκρανοί ορθόδοξοι χριστιανοί ως αποτέλεσμα τού προπαγανδιστικού πολέμου κατά της Ρωσίας, των ενεργειών των ΗΠΑ στην Ουκρανία. «Το σχίσμα, που έλαβε υποστήριξη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τραυμάτισε βαθιά όλο τον ουκρανικό λαό και ιδίως τον ορθόδοξο πληθυσμό της Ουκρανίας», διαπίστωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας και πρόσθεσε: «Αυτό το σχίσμα είναι απολύτως αδικαιολόγητο από εκκλησιαστική άποψη και οι ενέργειες, που επιχειρήθηκαν για τη νομιμοποίησή του είναι απολύτως παράνομες».

«Προσευχόμαστε για την υπερκέραση αυτού του διχασμού, ώστε οι Ουκρανοί ορθόδοξοι χριστιανοί να επανενωθούν στους κόλπους της μιας κανονικής Εκκλησίας, η οποία υφίσταται στην Ουκρανία, της οποίας επικεφαλής είναι ο Μακαριώτατος μητροπολίτης Ονούφριος», τόνισε ο ιεράρχης.

Επίσης επεσήμανε την ανάγκη να γίνει το παν προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των χωρών, καθώς και να επιτευχθεί ειρηνικά η λύση των υφισταμένων εντός της Ουκρανίας αντιθέσεων.

TOP NEWS