Yeni Safak για Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν θα αποφασίσει αν θα γίνει τζαμί

  • Dogma
σοφιά

Χωρίς τέλος η τουρκική προκλητικότητα! Με νέο σημερινό δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, υποστηρίζει ότι η τουρκική προεδρία και το Υπουργικό Συμβούλιο, θα αποφασίσουν αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί ή θα παραμείνει μουσείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική προεδρία είναι εκείνη που θα λάβει την απόφαση για τη μετατροπή της μονής Kariye Camii σε τέμενος. Μια απόφαση, η οποία θα αποτελέσει προηγούμενο και για την … τύχη και άλλων μονών στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και της  Αγίας Σοφίας.

Με σημερινή του απόφασή του, δικαστήριο της Τουρκίας που εξέταζε την εν λόγω προσφυγή, παρέπεμψε την υπόθεση στην προεδρία και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Έτσι καλούνται τώρα να αποφανθούν για την προηγούμενη απόφαση του 1945 για το καθεστώς της Μονής της Χώρας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του βρίσκονται μπροστά σε ένα «δελεαστικό» και συγχρόνως «προκλητικό» σταυροδρόμι.

Ή θα εκδώσουν νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα πρέπει να ακολουθεί δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τις οποίες ένα τέμενος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για το βασικό του σκοπό, ζητώντας εκ νέου τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Ή να επικυρώσει και να ζητήσει εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ της Τουρκίας για μετατροπή της Μονής της Χώρας (και των άλλων μουσείων που έχουν το ίδιο καθεστώς) σε τζαμί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1945 απόφαση του τουρκικού ΣτΕ είχε κρίνει ότι ήταν αντίθετη με το δίκαιο η απόφαση της κυβέρνησης Ινονού που μετέτρεπε τη Μονή της Χώρας σε μουσείο από τζαμί.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην η Αγία Σοφία, η μετατροπή της σε μουσείο έγινε το 1934 με απόφαση υπουργικού συμβουλίου , ενώ μέχρι σήμερα Συνταγματικό Δικαστήριο έχει απορρίψει σχετικό αίτημα για την μετατροπή της σε τζαμί.

 

https://twitter.com/yenisafak/status/1191909316237955072

Με πληροφορίες από sputnik

TOP NEWS