«Υπό διωγμό» οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή

  • Δόγμα

Ο διωγμός όμως, της χριστιανικής Πίστης δεν εστιάζει μόνο στα Ιεροσόλυμα, αλλά επεκτείνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπου ο φονταμενταλισμός και ο εξτρεμισμός, τις περισσότερες φορές καλυμμένος υπό το θρησκευτικό προσωπείο, κυριαρχεί.

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου

«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) εκφράζει την ανησυχία και την αντίθεσή της σε κάθε μορφής απόπειρα διατάραξης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Παλαιφάτου Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Δηλώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην αγωνία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλου Γ΄, όπως και των άλλων Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ, για την απειλή εκτοπισμού σύμπασας της χριστιανικής κοινότητας της Ιερής Πόλεως». Αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην έκκληση που απηύθυνε η ηγεσία της ΔΣΟ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, πριν λίγες ημέρες, σχετικά με τις απειλές και τις εξτρεμιστικές επιθέσεις που δέχονται οι χριστιανοί, όλων των δογμάτων, στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης, κυρίως δε, στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Στα Ιεροσόλυμα, οι πιστοί και των τριών μονοθεϊστικών  θρησκειών, Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού, Ισλαμισμού, και όλων των άλλων  δογμάτων, συνυπήρχαν, συμβιώνοντας άλλοτε ειρηνικά, άλλοτε με πολλά προβλήματα. Οι εντάσεις, όμως, των τελευταίων ετών εκφράζονται με κρούσματα βίας από ριζοσπαστικές ομάδες και με απόπειρες εκ μέρους ισραηλινών οργανώσεων εποίκων να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Παλαιά Πόλη. Πρόκειται, δηλαδή, για μια συστηματική προσπάθεια να εκδιωχθεί η χριστιανική κοινότητα από τα Ιεροσόλυμα.

Αυτή τη χριστιανική κοινότητα υπερασπιζόμενη η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, στην έκκλησή της για την προστασία και περιφρούρηση του χριστιανικού και ελληνικού στοιχείου στους Αγίους Τόπους, συμπληρώνει: «Υποστηρίζουμε ότι το απαραβίαστο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελεί κομβικό στοιχείο για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

Η ΔΣΟ καλεί την διεθνή κοινότητα να στρέψει το βλέμμα και να σταθεί αλληλέγγυα στη δοκιμασία που υφίσταται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και οι άλλες χριστιανικές Εκκλησίες από τους εξτρεμιστικούς κύκλους».

Ο διωγμός όμως, της χριστιανικής Πίστης δεν εστιάζει μόνο στα Ιεροσόλυμα, αλλά επεκτείνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπου ο φονταμενταλισμός και ο εξτρεμισμός, τις περισσότερες φορές καλυμμένος υπό το θρησκευτικό προσωπείο, κυριαρχεί.

Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι ενδεικτικά του διωγμού που υφίσταται ο Χριστιανισμός σήμερα στην ευρύτερη περιοχή:

– Στο Ιράκ, οι Χριστιανοί έχουν μειωθεί από 1,5 εκατ, το 2003,  σε 250 χιλ.

– Στη Συρία, οι Χριστιανοί έχουν μειωθεί από 1,75 εκατ. το 2010,  σε 450 χιλ. (Δεν υπάρχουν τα σημερινά δεδομένα, μετά τον πόλεμο).

– Στην Αίγυπτο, οι Κόπτες Χριστιανοί έχουν μειωθεί κατά 1,25 εκατ. σε σχέση με τα 9 εκατ. το 2011.

– Στον Λίβανο, οι Χριστιανοί που ανέρχονται σε ένα  εκατ. ζουν υπό τη σκιά του Σιϊτικού καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει η Χεζμπολλάχ και πολλές άλλες περιπτώσεις που αποδεικνύουν την πίεση και τον απηνή διωγμό που υφίστανται οι απανταχού χριστιανοί, κυρίως οι εγκαταβιούντες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Άραγε, αρκεί η δήλωση- έκκληση της ΔΣΟ προς τους ευρωπαίους αξιωματούχους ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο;

Όπως και να έχει, ο διωγμός υπάρχει, υφίσταται, και όσο περνάει ο καιρός ανδρώνεται και εδραιώνεται. Είναι καιρός, η Δύση, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Κοινότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει δραστικά μέτρα προς την αντιμετώπισή του, όσο ακόμη είναι καιρός!

TOP NEWS