Ζυμώσεις για τη Μητρόπολη Πάφου-Τα σενάρια και πώς πάμε σε εκλογή χωρίς… εκλογές

  • Dogma
πάφου

Μπορεί οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές να έληξαν με την νίκη του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ο οποίος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, ωστόσο μια νέα εκλογική μάχη αναμένεται να εκτυλιχθεί το επόμενο διάστημα στους κόλπους της Εκκλησίας, που αυτή τη φορά θα αφορά τον Μητροπολιτικό θρόνο της Πάφου.

Ήδη, ο πρώτος υποψήφιος για τη διαδοχή του Μητροπολίτη, Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση, ωστόσο το επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα αμέσως μετά τα Θεοφάνεια, αναμένεται να προκύψει ενδιαφέρον κι από άλλους υποψήφιους, με εκκλησιαστικούς κύκλους να εκτιμούν ότι αυτοί μπορεί να είναι από τρεις, έως πέντε.

Ουσιαστικά, τα σενάρια για το ποιοι θα υποβάλουν υποψηφιότητα για την Μητρόπολη Πάφου, είναι πάρα πολλά και εκτείνονται και στη στάση που τήρησαν κάποιοι Ιεράρχες στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές. Πέραν λοιπόν του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη, που είναι ο μόνος δεδομένος υποψήφιος, γίνονται επίσης ζυμώσεις για τους υπόλοιπους που θα ζητήσουν τη στήριξη του λαού, όπως για παράδειγμα ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Ο Επίσκοπος, είχε αποσύρει την υποψηφιότητα του για τη θέση του Αρχιεπισκόπου και πληροφορίες τον ήθελαν να προβαίνει στην εν λόγω ενέργεια ώστε να στηρίξει τον Μητροπολίτη Πάφου, με αντάλλαγμα να τον διαδεχθεί στην Μητρόπολη. Η συγκεκριμένη φήμη παρότι παραμένει μέχρι στιγμής φήμη, αναμένεται να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί αναλόγως των εξελίξεων που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον.

Ένα άλλο όνομα που ενδεχομένως να ενδιαφέρεται για να διαδεχθεί τον Γεώργιο στη Μητρόπολη, είναι ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, ο οποίος παρότι πρόσκειτο στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, δεν τον ψήφισε στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν το πρόσωπο που έριξε λευκό στην κάλπη. Μετά την στάση που τήρησε ο Πορφύριος, κάποιοι προσέτρεξαν να τον δείξουν ως ενδιαφερόμενο για τη Μητρόπολη Πάφου, ωστόσο κι αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν κλειδώσουν οι υποψηφιότητες, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον.

Στην κούρσα για την ανάληψη της θέσης, φέρονται να βρίσκονται επίσης ο Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος και ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Πάφου, Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυώνης. Όσον αφορά τον πρώτο, το εν λόγω σενάριο θεωρείται για εκκλησιαστικούς κύκλους απομακρυσμένο, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο ηλικιακά μέλος της Ιεράς Συνόδου και ενδεχομένως να μην έχει βλέψεις για περαιτέρω ανέλιξη, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε σχέση με τον δεύτερο, τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στο φως πληροφορίες που τον θέλουν να σκέφτεται τη διεκδίκηση της θέσης, όμως και ούτε σε αυτή την περίπτωση επιβεβαιώθηκε ή διαψεύστηκε οτιδήποτε.

Τα σενάρια για τρεις μέχρι πέντε υποψήφιοι

Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι τρεις, τότε δεν θα γίνουν εκλογές για τη Μητρόπολη Πάφου, αλλά οδηγηθούν απευθείας ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, αφού θα δημιουργηθεί αυτόματα το τριπρόσωπο, που θα διεκδικεί τη θέση και τότε η Σύνοδος θα κληθεί να αποφασίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος για την ανάληψη της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER πάντως, ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται απομακρυσμένο, αφού ενδεχομένως κάποιος ή κάποιοι να θέλουν να γίνει εκλογική διαδικασία, ώστε να «πατήσουν» στο ποσοστό που θα λάβουν από το λαό, για να ζητήσουν στήριξη στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου και να πετύχουν εκλογή τους.

Ως εκ τούτου, το πιθανότερο σενάριο είναι οι υποψήφιοι να είναι είτε τέσσερις, είτε πέντε ή ακόμα και περισσότεροι, εάν προκύψουν υποψηφιότητες έκπληξη, στην πορεία.

Πάντως, μερίδα Παφιτών, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως ότι κάποιοι προτίθενται να διεκδικήσουν τη θέση του Μητροπολίτη, αντέδρασαν, αφού επιθυμούν όπως ο επόμενος Μητροπολίτης Πάφου, να κατάγεται από την πόλη τους. Ωστόσο, για τον νέο Μητροπολίτη Πάφου, δεν ψηφίζουν μόνο οι κάτοικοι της Επαρχίας, αλλά και δεκαεννέα κοινότητες της Λεμεσού, ως επίσης και μία της Λευκωσίας, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει το αποτέλεσμα και τα «θέλω» όσων αντιδρούν.

Η σημαντικότητα της θέσης

Υπενθυμίζεται ότι η θέση του Μητροπολίτη Πάφου είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού το πρόσωπο που την κατέχει είναι ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου σε περίπτωση χηρείας και ενδεχομένως να έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, όπως έδειξε εξάλλου η ιστορία, αφού οι τελευταίοι τρεις (Χρυσόστομος Α’, Χρυσόστομος Β’ και Γεώργιος Γ’) πρoέρχονται από τη συγκεκριμένη Μητρόπολη.

Πάντως, πληροφορίες που είδαν το φως και θέλουν την Ιερά Σύνοδο να εξετάζει αλλαγές, όσον αφορά τον Τοποτηρητή του θρόνου, δεν επιβεβαιώνονται, αφού όπως εξήγησε εκκλησιαστική πηγή, για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να αλλάξει το καταστατικό, κάτι που θα σπάσει μια παράδοση αιώνων στην Εκκλησία και δεν αναμένεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία ανάμεσα στους Συνοδικούς.

Ως εκ τούτου, το πιθανότερο σενάριο είναι τα δεδομένα να παραμείνουν ως έχουν και ο επόμενος Μητροπολίτης Πάφου, να είναι και ο Τοποτηρητής του θρόνου σε περίπτωση χηρείας. Σημειώνεται ότι οι εκλογές για τη Μητρόπολη Πάφου, εάν τελικά διεξαχθούν θα οριστούν μετά τις Προεδρικές Εκλογές, με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι η 19 Φεβρουαρίου.

TOP NEWS