Αμερικής Ελπιδοφόρος: Η επιστήμη και η λογική που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατευτούμε από τον κορονοιό

  • Dogma
αμερικής

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής εξέδωσε ειδική εγκύκλιο και οδηγίες προς το πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής, κλήρο και λαό, για την πανδημία του κορωνοϊού, που έχει διαδοθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει τα εξής:

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές στον Χριστό, η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 (Κορωνιός) σε παγκόσμια κλίμακα και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προκαλέσει φόβο, άγχος και δικαιολογημένη ανησυχία. Ολα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι φόβοι κανενός δεν πρέπει να απορριφθούν αβασάνιστα. Ηδη, θρησκευτικές οντότητες επιδίδονται σε πρόληψη μέτρων με παρόμοιους τρόπους, οι οποίοι όμως δεν είναι απαραίτητα συνεπείς. Προκειμένου να βοηθήσουμε τους πιστούς μας, αυτή η ανακοίνωση έχει σκοπό να μας καθοδηγήσει και να ενημερώσει όλους μας.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουμε ότι ο Θεός χρησιμοποιεί υλικά μέσα για να επικοινωνήσει σε μας τις ευλογίες και την παρουσία Του. Η γεμάτη χάρη παρουσία των εικόνων, των λειψάνων, του Αγιασμού, των σταυρών, αντικειμένων (όπως τα λουλούδια) και ακόμη και ο ασπασμός του χεριού ενός ιερέα, μεταφέρουν στον πιστό τη χάρη και την ενέργεια του Θεού. Τα ίδια υλικά στοιχεία που μπορούν να μεταφέρουν τις ευλογίες του Θεού υπόκεινται επίσης στην πεπτωκυία φύση του πεπτωκότος κόσμου. Η επιστήμη και η λογική που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και κάθε άλλης ασθένειας.

Σε μια κρίση σαν κι αυτή, πρέπει να επαγρυπνούμε ως Κοινότητα, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου. Τα άχραντα μυστήρια, η Θεία Ευχαριστία, δεν είναι απλά ένα υλικό στοιχείο αλλά αυτό τούτο το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε αυτούς που αισθάνονται σωματικά άσχημα να απέχουν από τις λειτουργικές συγκεντρώσεις μέχρι να είναι σίγουροι για τη διάγνωσή τους. Λαμβάνοντας βασικά βήματα ευεξίας όπως συνιστάται από τις Υγειονομικές Αρχές, δεν είναι μόνο λογική, αλλά συνετή και κατανοητή από τους άλλους. Στην πραγματικότητα, είναι μια πράξη αγάπης.

Οι κληρικοί και οι λαϊκοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις καλύτερες πρακτικές όπως σχολαστικό και λεπτομερές πλύσιμο των χεριών και συχνό καθαρισμό του λειτουργικού χώρου και των αντικειμένων (π.χ. σταυροί, εικόνες κ.λπ.).
Εκείνοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (οι ηλικιωμένοι σε κίνδυνο, αυτοί με κατασταλμένο αυτοάνοσο σύστημα και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες) θα πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους αποφεύγοντας τη συμμετοχή τους σε Ιερές Ακολουθίες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επίσης, όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό να αποφεύγουν να έρχονται σε Ιερές Ακολουθίες για περίοδο δεκατεσσάρων ημερών (χρονικό διάστημα επώασης του ιού). Χάρη στα επιτεύγματα της τεχνολογίας, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από τις ακόλουθες υπηρεσίες στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο και οι κληρικοί μπορούν να τους επισκεφθούν στο σπίτι για να τους προσφέρουν τα Μυστήρια. Επιπλέον, κανένας δεν πρέπει να επικριθεί γιατί επέλεξε να απέχει για λίγο από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές λειτουργικές πρακτικές της Αγίας Εκκλησίας μας.

Αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινή προφύλαξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης. Πρέπει να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον.
Με πατρικές προσευχές και την ευλογία του Χριστού

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος».

Επίσης, εξέδωσε τις εξής οδηγίες προς τους κληρικούς:

1) Ολες οι ενορίες θα παρέχουν σταθμούς στον νάρθηκα και / ή στον κυρίως ναό για τους πιστούς ώστε να απολυμαίνουν τα χέρια τους καθώς εισέρχονται στον ναό.

2) Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν στην είσοδο, οι οποίες θα συνιστούν σε άρρωστα άτομα να μην παρευρίσκονται στις Ακολουθίες, αλλά συμμετέχουν μέσω τηλεόρασης ή Διαδικτύου (η διεύθυνση URL πρέπει επίσης να αναρτηθεί).

3) Οι κληρικοί δεν θα εκτείνουν τα χέρια τους για ασπασμό και θα αποφεύγουν να αγγίζουν τους πιστούς είτε με χειραψία, είτε με εναγκαλισμό.

4) Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν συνιστώντας όπως η τιμή στις εικόνες και στον σταυρό να αποδίδεται μόνο με κλίση της κεφαλής.

5) Κανένα βιβλίο – Λειτουργικό ή Αγίας Γραφής δεν θα φυλάσσεται στις θήκες των καθισμάτων. Οι ενορίτες θα λάβουν οδηγίες να φέρουν τα δικά τους βιβλία από το σπίτι τους.

6) Οι πιστοί δεν θα λάβουν το Αντίδωρο από τους Κληρικούς, αλλά από μόνοι τους όταν φεύγουν από τον ναό.

7) Σε περίπτωση χρήσης ανθέων όπως την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, την Κυριακή των Βαΐων, την Μεγάλη Παρασκευή, οι πιστοί θα τα παίρνουν καθώς θα εξέρχονται από τον ναό. Την Μεγάλη Τετάρτη (Αγιο Ευχέλαιο), κάθε ιερέας θα χρίσει τον κάθε πιστό χρησιμοποιώντας ξεχωριστά περιτυλίγματα βαμβακιού.

8) Η Ευχαριστία (Θεία Κοινωνία) θα μεταδίδεται κανονικά ως συνήθως.

9) Σε συλλείτουργα ο ασπασμός ειρήνης των κληρικών (Kiss of Peace) θα γίνεται με υπόκλιση του ενός προς τον άλλο. Στις ενορίες όπου ο λαός ανταλλάσσει τον ασπασμό της ειρήνης (Kiss of Peace), θα αποφύγουν την επαφή και απλώς θα υποκλίνονται ο ένας στον άλλο.

10) Μετά από κάθε Ακολουθία όλα τα λειτουργικά αντικείμενα και οι επιφάνειες να καθαρίζονται ολοσχερώς και με μεγάλη προσοχή».

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ