Αρχιερατικός Εσπερινός στον Άγιο Ελευθέριο Ιεράπετρας

  • ΔΟΓΜΑ

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε ολόψυχα στο εκκλησίασμα ο Άγιος Ιερομάρτυς Ελευθέριος, που είναι ο προστάτης των εγκύων γυναικών και των φυλακισμένων, να δίδει σε όλους σωματική και ψυχική ελευθερία, ενίσχυση της πίστης μας σε μια περίοδο που η ανθρωπότητα συνεχίζει να δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, και να μας απελευθερώνει από τα δεσμά των παθών και των αδυναμιών μας.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη, και με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, τελέσθηκε το απόγευμα της Tρίτης 14 Δεκεμβρίου 2021 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, στον ομώνυμο ιστορικό ναό της πόλεως της Ιεράπετρας, που αποτελεί παρεκκλήσιο της Ενορίας του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος,.

Στην μεστή και γεμάτη μηνύματα ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον βίο και τα βασανιστήρια του αγίου Ελευθερίου του Ιερομάρτυρος, που σε ηλικία μόλις 20 ετών είχε χειροτονηθεί Επίσκοπος Ιλλυρικού μαρτύρησε και έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας του Θεού, ενώ με αφορμή τη μνήμη και της μητρός αυτού Αγίας Ανθίας αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των μητέρων στην χριστιανική αγωγή και στην κατά Θεόν πρόοδο των τέκνων τους.

Ο Σεβασμιώτατος δεν περέλειψε να αναφερθεί ιδιαιτέρως στην ιστορία του πανηγυρίζοντος ναού, σημειώνοντας ότι είναι τετράγωνος στο σχήμα διότι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν τζαμί, το δεύτερο τζαμί της πόλεως, που κτίσθηκε στη θέση προϋπάρχοντος ναού. Όμως, ο Επίσκοπος Ιεράς και Σητείας Αμβρόσιος Σφακιανάκης, αναφέρει ότι μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Τούρκων από την Ιεράπετρα το 1913 και μετά από αίτημα των ευσεβών χριστιανών κατοίκων της Κοινότητας της Ιεράπετρας μετετράπη και πάλι σε ιερό ναό δίκλιτο, αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στον Άγιο Ελευθέριο, λόγω της απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς μετά από δυόμισι και πλέον αιώνες.

Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε ολόψυχα στο εκκλησίασμα ο Άγιος Ιερομάρτυς Ελευθέριος, που είναι ο προστάτης των εγκύων γυναικών και των φυλακισμένων, να δίδει σε όλους σωματική και ψυχική ελευθερία, ενίσχυση της πίστης μας σε μια περίοδο που η ανθρωπότητα συνεχίζει να δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, και να μας απελευθερώνει από τα δεσμά των παθών και των αδυναμιών μας.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, οι Αιδ/τοι Εφημέριοι της Ενορίας Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Αρχιερατικός Επίτροπος Α΄ Αρχιερ. Περιφ., και Πρωτ. Μιχαήλ Τζώρτζης, Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης Εφημέριος Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφ., Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Εφημέριος Ενορίας Μεταμορφ. Σωτήρος Ιεράπετρας, καθώς και οι Διάκονοι π. Τίτος Ματαλλιωτάκης και π. Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της Ιεράπετρας, μεταξύ των οποίων και ο Αντιδήμαρχος κ. Κων. Αστροπεκάκης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο ιερών λειψάνων του αγίου, που είχε τεθεί σε προσκύνηση των πιστών.

TOP NEWS