Χαλκίδος Χρυσόστομος: «Τα μέλη της Εκκλησίας δεν κινδυνεύουν από τις έξωθεν τρικυμίες»

  • ΔΟΓΜΑ

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, χοροστάτησε το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής 6 Μαρτίου 2022, στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό «της Συγγνώμης» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος,  πλαισιωμένος από τον Ιερό Κλήρο της Πόλεως Χαλκίδος και των περιχώρων της, με επικεφαλής τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου και με την συμμετοχή και του ευσεβούς Λαού της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην πρώτη αυτή ιερά Ακολουθία που ανοίγει την Μεγάλη Τεσσαρακοστή έψαλλαν θαυμάσια Χοροί Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των ιεροψαλτών του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος κ. Γεωργίου Καραγκούνη και κ. Ιωάννου Δέδε.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, με αναφορά στην υμνολογία της ημέρας, που παρομοιάζει την ιερή αυτή περίοδο, ως πέλαγος και κάλεσε κάθε ένα που επιθυμεί να το διαπλεύσει, να επιβιβαστεί στο πλοίο της Εκκλησίας, το οποίο κυβερνά ο Χριστός και το καθοδηγεί στο λιμάνι της Ανάστασής Του.

Επεσήμανε ότι τα μέλη της Εκκλησίας δεν κινδυνεύουν από τις έξωθεν τρικυμίες, αφού απ’ αυτές δεν ηττάται η Εκκλησία, αλλά οφείλουν να προσέχουν να μην πηδήξουν έξω από το πλοίο, να προσαρμόζουν το θέλημά τους με το θέλημα του Καπετάνιου και κυρίως να μη ταξιδέψουν με τους συνεπιβάτες τους χωρίς να είναι συμφιλιωμένοι, αλληλοσυγχωρημένοι, ειρηνικοί, αγαπημένοι και ενωμένοι.

Για να ξεκινήσουν, λοιπόν, καλό ταξίδι, πρέπει να επιβιβαστούν πρόθυμοι και χαρούμενοι, ταπεινωμένοι και αγαπημένοι, έχοντας στις καρδιές τους την ειρήνη του Θεού και αγάπη προς όλους και έχθρα μόνο προς τον διάβολο.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε και ευχήθηκε σε όλους να διέλθουν το διάστημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής προσπαθώντας να αγαπήσουν τον Θεό, να αγαπήσουν τον συνάνθρωπο τους, έργα που πετυχαίνονται με αγώνα σμίκρυνσης του εγωισμού, που κατορθώνεται με τη νηστεία, την υπακοή στην ασφαλή και διακριτική καθοδήγηση της Εκκλησίας, την εντατική προσευχή, την παντοειδή, αλλά πάντα κρυφή και ανιδιοτελή ελεημοσύνη, ώστε να φθάσουν να προσκυνήσουν την Αγία Ανάσταση.

Στο τέλος του Εσπερινού παρεκάλεσε όλους να τον συγχωρέσουν και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε, κατά την εκκλησιαστική τάξη, μεταξύ Επισκόπου, Ιερού Κλήρου και ευσεβούς Λαού ο ασπασμός της συγγνώμης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Πετρογιάννης.

TOP NEWS