Χρηματοδοτήσεις τριών έργων ζήτησε η Μητρόπολη Πέτρας (ΒΙΝΤΕΟ)

  • ΔΟΓΜΑ

Η ανακαίνιση της Ι. Μονής Κρουσταλένιας στο Οροπέδιο Λασιθίου και της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Ονουφρίου με τα κελιά που βρίσκονται τριγύρω, αλλά και η κτιριακή ανάπτυξη για τη δημιουργία «Επιμορφωτικού και Επικοινωνιακού Κέντρου Πολιτισμού της Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου» στις εγκαταστάσεις της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Χριστού συζητήθηκε κατά την χθεσινή συνάντηση του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Γουλιδάκη. Τρία βασικά έργα που η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου ζητά την χρηματοδότησή τους από την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να υλοποιηθούν.  

Την καλή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και της Ι. Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου επιβεβαίωσαν χθες, κατά τη συνάντηση που είχαν, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ επί τάπητος τέθηκαν μια σειρά από έργα τα οποία θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κρήτης και θα υλοποιηθούν μέσω του Τεχνικού Προγράμματος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, με την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης.

Στη συνάντηση, παρέστησαν επίσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Τίτος Ταμπακάκης, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Λασιθίου, Μαρία Χανιωτάκη και Γιάννης Ανδρουλάκης, τα στελέχη της Τεχνικής Yπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας, Βέτα Μαργιούλα και Γιώργος Πάγκαλος καθώς και τεχνικός σύμβουλος της Μητροπόλεως.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρία έργα για τα οποία η Μητρόπολη ζητά τη χρηματοδότηση των μελετών και των έργων και αφορούν:

  • την ανακαίνιση της Ι. Μονής Κρουσταλένιας στο Οροπέδιο Λασιθίου, η οποία προς το παρόν διαθέτει εγγεγραμμένη πίστωση στο Τεχν. Πρόγραμμα της Περιφέρειας 200.000 ευρώ.
  • την κτιριακή ανάπτυξη για τη δημιουργία «Επιμορφωτικού και Επικοινωνιακού Κέντρου Πολιτισμού της Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου» στις εγκαταστάσεις της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Χριστού (πάνω από τη μαρίνα Αγίου Νικολάου) – έργο που προϋπολογίζεται κατ’ αρχή στα 1.200.000 ευρώ. Το έργο χρειάζεται μελέτες και αναζήτηση χρηματοδότησης για την κατασκευή, με φορέα υλοποίησης την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου.
  • Το τρίτο έργο αφορά την ανακαίνιση της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Ονουφρίου με τα κελιά που βρίσκονται τριγύρω, στη Νεάπολη.

Επιπλέον συμφωνήθηκε η επαύξηση του αρχικού κονδυλίου 15.000 σε 25.000 ευρώ για τη δημιουργία φυσικοθεραπευτηρίου κλπ. στο Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων «Μεγάλη Παναγία», στη Λατσίδα.

Καλωσορίζοντας τον Mητροπολίτη και τη συνοδεία του, ο κ. Γουλιδάκης ευχήθηκε «υγεία και όλη εκείνη τη δύναμη που επιβάλουν οι ειδικές συνθήκες σήμερα, ώστε να επιτελείται με αγαθότητα» Ο Aντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι με τη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη και την ενίσχυση της Τεχνικής Υπηρεσίας με 8 νέα στελέχη που θα στηρίξουν τις Τεχνικές και εν μέρει τις Διοικητικές Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας, θα καταστεί εφικτή η καλύτερη ανταπόκριση στα αιτήματα του λαού του Νομού Λασιθίου και ειδικότερα στα συγκεκριμένα αιτήματα που θέτει η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την πρόθεση της Αντιπεριφέρειας να συνδράμει στη δρομολόγηση των συγκεκριμένων αιτημάτων, αφού η στήριξη σ’ αυτά από πλευράς του Περιφερειάρχη είναι ήδη εκπεφρασμένη, συνεχίζοντας την καλή συνεργασία που υπάρχει συνδράμοντας το εκκλησιαστικό έργο και σε επίπεδο υποδομών.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη και ευχήθηκε για «μια χρονιά, γεμάτη υγεία και ειρήνη – τα πιο σημαντικά αγαθά. Την υγεία τουλάχιστον, μέχρι τώρα, δεν την σπουδαιολογούσαμε τόσο πολύ αλλά από τούδε και στο εξής βλέπουμε πόσο σημαντική είναι και πόσο αλλάζει όλα τα δεδομένα. Ο πανάγαθος Θεός να μας τη χαρίζει πλουσιοπάροχα και να βοηθήσει ώστε να εξαφανιστεί η πανδημία και αυτή η ταλαιπωρία που υφιστάμεθα την τελευταία διετία, με τόσα πολλά προβλήματα σε όλους τους τομείς – στους κοινωνικούς, τους προσωπικούς…», είπε ο κ. Γεράσιμος. Απευθυνόμενος στους παράγοντες της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας, επεσήμανε ότι «πάντοτε είστε δίπλα στην Εκκλησία και πάντοτε προσπαθείτε με κάθε τρόπο να βοηθήσετε την Εκκλησία και το έργο της, ώστε και αυτή απρόσκοπτα να συνεχίζει τις δράσεις και τις δραστηριότητές της. Θα μου πείτε, η Εκκλησία είναι κάτι το πνευματικό και το έργο της έχει να κάνει με τη σωτηρία του ανθρώπου, αλλά μεταχειρίζεται πολλά ώστε να ανοιχτεί στην κοινωνία, να μιλήσει για το Χριστό και να κάνει σε όλους γνωστό το μήνυμά της. Από κει και πέρα ελευθέρως ο καθένας θα αποφασίσει τι θέλει και τι επιθυμεί και αν θέλει το δρόμο που προτείνει η Εκκλησία».

Αναφερόμενος στο έργο για τη Μονή Κρουσταλένιας επεσήμανε ότι ως έργο έχει σχετική εγγεγραμμένη πίστωση 200.000 ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης. «Το κτίριο της μονής είναι παλαιό και χρειάζεται μελέτη για να τεκμηριώσει τη στατική επάρκεια και τη γενικότερη αντοχή του ώστε να προχωρήσουμε στη γενική ανακαίνιση που χρειάζεται η πτέρυγα που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο της Μονής». Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο, ζητώντας τη χρηματοδότησή του με τα κονδύλια που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του.

Στο έργο ανακαίνισης των κτιρίων της Μονής Κρουσταλένιας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Π.Σ. Παύλος Μπαριτάκης, διαβεβαίωσε για την απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, να χρηματοδοτηθούν τόσο οι μελέτες όσο και των εργασιών που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης της ιστορικής μονής. Πρότεινε στον Αντιπεριφερειάρχη να προχωρήσει σε ό,τι χρειαστεί να γίνει μέσα από το Πρόγραμμα Δράσης για όποια συμπληρωματική χρηματοδότηση απαιτηθεί πλέον των 200.000 ευρώ. Επεσήμανε ότι η Αντιπεριφέρεια θα πρέπει σε συνεργασία με τη Μητρόπολη να προχωρήσουν στη σύνταξη της προγραμματικής σύμβασης.

Για την απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης και τη βούληση της Αντιπεριφέρειας να προχωρήσουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και τη χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται για τη Μονή Κρουσταλένιας, μίλησε και η εντεταλμένη για τα Τεχνικά Έργα, περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Χανιωτάκη.

Ο εντεταλμένος για θέματα Τουρισμού και Πολιτισμού περιφ. Σύμβουλος Γιάννης Ανδρουλάκης ανέφερε, με αφορμή τη συνεργασία αυτή της Περιφέρειας με τη Μητρόπολη, τη σημασία ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του θρησκευτικού πολιτισμού της περιοχής με αναφορά στην ιστορική Μονή Κρουσταλένιας, αφήνοντας ένα θετικό αποτύπωμα για τις επόμενες γενιές, όπως είπε, τονίζοντας την ανάγκη στοχοπροσήλωσης για τον προγραμματισμό και υλοποίηση του έργου.

 

TOP NEWS