Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ο θρησκευτικός διχασμός είναι χειρότερος

  • ΔΟΓΜΑ

Επικριτικός με τη Ρωσική Εκκλησία εμφανίστηκε σήμερα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, επισημαίνοντας, ότι είναι παρακινδυνευμένο να ταυτίζεται πολιτικά με καθεστώτα, που φέρνουν τον πόλεμο σε ένα κράτος και σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Τόνισε δε ότι ο θρησκευτικός διχασμός είναι χειρότερος και προηγείται κάθε άλλου και αυτό συνέβη και στο πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο κ. Ιγνάτιος ρωτήθηκε στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η τοπική εκκλησία να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ειδικότερα ανέφερε: «Η Ακαδημία παρενέβη με θεολογικό και εκκλησιαστικό λόγο, γιατί είναι αδιανόητο σήμερα να υπάρχει αυτή η διένεξη ανάμεσα σε ομοδόξους και κυρίως όταν δυστυχώς φαίνεται μία Εκκλησία να αναλαμβάνει ευθύνες και να ταυτίζεται με πολιτικά καθεστώτα που φέρνουν τον πόλεμο σε ένα κράτος και σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Ας ελπίσουμε ότι ο Θεός θα φωτίσει να διευθετηθούν τα θέματα το συντομότερο δυνατό, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει και αυτή η ρήξη, που δυστυχώς προηγήθηκε. Πολλές φορές προηγείται ο εκκλησιαστικός διχασμός και ο θρησκευτικός κι έπειτα ο εθνικός. Ας ελπίσουμε ότι στην Ελλάδα και στην πατρίδα μας δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα.

Ακόμα και το Μικρασιατικό είχε δυστυχώς παρόμοιες εμπειρίες εκκλησιαστικού διχασμού, γι’ αυτό και μιλάω πάντοτε για την ενότητα, γιατί όποιος διαβάζει ιστορία ξέρει τις συνέπειες που έχει οποιοσδήποτε διχασμός και μάλιστα ο θρησκευτικός που είναι ο πιο φανατικός», τόνισε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο βοήθειας προς τον Ουκρανικό λαό ή και την πιθανότητα φιλοξενίας προσφύγων, ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε πως ο Εσταυρωμένος έχει ήδη ξεκινήσει τη συγκέντρσν ανθρωπιστικού υλικού το οποίο και δίδεται όταν ζητείται. Επιπλέον σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο που ζήτησε από όλες τις Μητροπόλεις να θέσουν στη διάθεση των προσφύγων χώρους φιλοξενίας, εξελίσσεται σχετικός σχεδιασμός.

Τέλος ανέφερε, ότι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών είναι το πρώτο ίδρυμα που ήρθε σε επαφή με την ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας την Αυτοκέφαλη, που αναγνωρίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται σε διαρκή διαδικτυακή επαφή με φοιτητές και θεολόγους, που είχαν φιλοξενηθεί στο παρελθόν και είναι έτοιμη να υποδεχτεί ανθρώπους και από αυτή την πλευρά, όπως τόνισε ο Μητροπολίτης.

πηγή: ertnews.gr

TOP NEWS