Εγκαίνια παρεκκλησίου Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας από τον Ταμασού

  • Dogma
ταμασού

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατανύξεως πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 το απόγευμα, ο εσπερινός των εγκαινίων του ιερού παρεκκλησίου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στην κοινότητα του Αναλυόντα, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Ταμασού μίλησε για την τελετή των εγκαινίων που θα τελούνταν την επόμενη ημέρα και αναφέρθηκε στα λείψανα των Αγίων Μαρτύρων που τοποθετούνται στο “φυτό” της Αγίας Τραπέζης και ποια η σημασία των εγκαινίων για ένα Ναό/παρεκκλήσιο, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη με τη Σκηνή του Μαρτυρίου. Τα λείψανα που θα εναποτίθονταν στο “φυτό της Αγίας Τραπέζης ήταν των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Μαρίνης και Βαρβάρας, και των Αγίων Ηλιοφώτων, τοπικών Αγίων της Μητροπόλεως Ταμασού.

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ιερού παρεκκλησίου. Από το πρωί τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ταμασού και στο τέλος του όρθρου άρχισε η τελετή των εγκαινίων με τη λιτανεία των ιερών λειψάνων τρεις φορές γύρω από το Ναό από τον Πανιερώτατο  το τελετουργικό της εισόδου σε αυτόν, τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης με τα στάδια που έχει της τοποθέτησης των ιερών λειψάνων στο “φυτό” της Αγίας Τραπέζης, της σφράγισής του με κηρομαστίχη, της έκπλυσης της Αγίας Τραπέζης με ζεστό νερό, σαπούνια και σφουγγάρια και το σκούπισμά της, το μύρωμα με Άγιο Μύρο και το σκούπισμα με καινούρια αντιμήνσια, και της ένδυσης με το κατασάρκιο επάνω στο οποίο ενεγράφη η ημερομηνία των εγκαινίων και υπογράφηκε από τον Μητροπολίτη Ταμασού και με τα άμφια των εγκαινίων, το άναμμα της κανδήλας της Αγίας Τραπέζης, τον καθαγιασμό του Ναού στις πλευρές του και το σφράγισμα με το μονόγραμμα του Χριστού.

Καθ’ όλη την ακολουθία των εγκαινίων ο Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Στυλιανού, εξηγούσε στο κκλησίασμα τα τελούμενα κάθε στιγμή της ακολουθίας.

Μετά το τέλος των εγκαινίων ακολούθησε η πρώτη Θεία Λειτουργία στο εγκαινιασθέν παρεκκλήσιο.

Τον  Μητρπολίτη Ταμασού πλαισίωναν οι Πρωτοπρεσβύτεροι Δήμος Δημοσθένους και Χρήστος Τσιοβάννου, οι Οικονόμοι Σωτήριος Παπαγεωργίου και Χριστομάριος Παπασωτηρίου (εκ της κοινότητος Λευκάρων), ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και οι Ιεροδιάκονοι Αρσένιος Αθανασίου και Ραφαήλ Παπασωτηρίου.

Στα εγκαίνια παρέστησαν και οι Δήμαρχοι Τσερίου κ. Σταύρος Μιχαήλ και Ακανθούς κ. Ελένη Χατζημιχαήλ, καθώς και ο Κοινοτάρχης Αναλυόντα, κ. Μιχάλης Ηροδότου.

Στο τέλος, ο Μητροπολίτης Ταμασού ευχαρίστησε τους κτήτορες του παρεκκλησίου, Οικονόμο Σωτήριο Παπαγεωργίου και την πρεσβυτέρα Βασιλική Παπαγεωργίου, ευχαρίστησε τον κοινοτάρχη του Αναλυόντα για την μεγάλη δωρεά παραχώρησης του χώρου για την ανέγερση του παρεκκλησίου, και όλους όσους συνέβαλαν για την ανέγερση και τον εγκαινιασμό του παρεκκλησίου.

TOP NEWS