Εκδήλωση Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας

  • ΔΟΓΜΑ

Η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 19 Φεβρουαρίου, εορτή της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, στην μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου Λιμναίον.

Η εκδήλωση έγινε με περιορισμένο σχετικά αριθμό προσκεκλημένων μετά από δύο χρόνια αναστολής λόγω της πανδημίας.

Μετά το καλωσόρισμα εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως από τον Αρχιμ. π. Στέφανο Σχοινά, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων, των Βουλευτών κ. Ζήση Τζηκαλάγια και κ. Ολυμπίας Τεληγιορίδου (έστειλε χαιρετισμό), της Αντιπεριφερειάρχη κ. Δέσποινας Κοζατσάνη, του Δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορενστίδη και της Διευθύντριας του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου.

Παρόντες ήταν επίσης η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Καλλιόπη Κυριακίδου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Άργους Ορεστικού Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Τρυφόπουλος, η Αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Όλγα Θεοχάρη, η κ. Μαρία Νατσιού, ο διοικητής του 15ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης Ιωάννης Σμαλιός, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς κ. Θωμάς Ζήκας, ο εκπρόσωπος του Διοικητού της Πυροσβεστικής κ. Κωνσταντίνου Τσαλίκη.

Χορός Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως με χοράρχη τον κ. Γεώργιο Αποστολίδη απέδωσαν επίκαιρους ύμνους και μετά ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία της βασιλόπιτας.

Ακολούθησε η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου κ. Καλλινίκου με θέμα «Η κοινωνική παράδοση της Εκκλησίας και η Καστοριά». Ο Σεβασμιώτατος, αφού εξέφρασε την χαρά του για την συνέχιση μετά από δυό χρόνια της ευλογημένης αυτής εκδήλωσης, την οποία είχε καθιερώσει ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Σεραφείμ, ανέπτυξε το θέμα του στις εξής ενότητες: -Εκκλησία και κοινωνική ή φιλανθρωπική παράδοση, όπου μίλησε για τον θεολογικό χαρακτήρα της εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας, -διάκριση απαραίτητων εννοιών, όπου ανέλυσε τους όρους κοινωνικός, φιλανθρωπικός, φιλοθεία, φιλανθρωπία, φιλαυτία, κοινοχρησία, ισότητα και δικαιοσύνη, -Η φιλανθρωπία της Εκκλησίας στην Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία, το λεγόμενο Βυζάντιο, -Η κοινωνική παράδοση στην Καστοριά.

Στην τελευταία αυτή ενότητα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επιγραμματικά στα ιδρύματα και συλλόγους της Καστοριάς που εξασκούν φιλανθρωπικό έργο και βοηθούν το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως: Γηροκομείο «Λαζάρου και Αθηνάς Λ. Ρίζου», Καλλισθένειο Ίδρυμα, Φιλόπτωχος Σύλλογος Κυριών Καστοριάς, Σύλλογος Καστοριανών Νέας Υόρκης «Ομόνοια», Σύλλογος Υποτροφιών Καστοριάς, Διέξοδος: Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Περιφερειακής Ενότητος Καστοριάς, ώστε να φανεί το σύνολο της φιλανθρωπικής προσφοράς στην Καστοριά. Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καθιερώσει το ετήσιο μνημόσυνο των ευργετών και τον δημόσιο απολογισμό των Ιδρυμάτων που ο ίδιος προεδρεύει.

Έπειτα ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του Εφημερίους και λαϊκούς, ιδιαιτέρως τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ελευθέριο Συτιλίδη, τους εθελοντές, τις Κυρίες των Ενοριακών Φιλοπτώχων και Συσσιτίων, τους χορηγούς, τις Αρχές του τόπου, οι οποίες αγκαλιάζουν το έργο αυτό, τις Υπηρεσίες και τους Φορείς για την συνεργασία, ακόμη και τα Σχολεία που μαθαίνουν στους μαθητές τους να έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, τους δημοσιογράφους, οι οποίοι καλύπτουν τις δράσεις και ενημερώνουν τους πολίτες, μάλιστα διοργανώνουν και το «καραβάνι αλληλεγγύης» για την συγκέντρωση εφοδίων.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να έχει ο λαός υγεία και εργασία, ώστε να μη υπάρχουν μεγάλες ανάγκες φιλανθρωπικής δραστηριότητας, και έδωσε ένα μήνυμα πίστης και ελπίδας.

Τέλος, ανακοίνωσε τον απολογισμό του έτους 2021 του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, που έχει ως εξής:

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021

α) Προσφέρθηκαν εκατόν δέκα τέσσερις χιλιάδες εννιακόσιες (83.000 ) μερίδες φαγητού προγραμματισμένες ( εκτός έκτακτων μερίδων).

β) Διανεμήθηκαν πάνω από εκατόν πενήντα ένα (151) τόνοι τροφίμων.

Ακολούθησε το μοίρασμα της βασιλόπιτας, με τρεις τυχερούς που βρήκαν το φλουρί, και μια κλήρωση για τις ανάγκες του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου.

 

TOP NEWS