Επιμορφωτικό πρόγραμμα Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως

  • ΔΟΓΜΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την Τρίτη 1/3 και την Πέμπτη 3/3 2022 στους Ι. Ν. Αγ. Βαρβάρας Ιλίου και Κοιμήσεως Θεοτόκου Αχαρνών αντίστοιχα, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Οργάνωση και διοίκηση της Ενορίας – Προσφορά προς τον άνθρωπο».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Ιλίου, τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής. Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον συντονιστή του προγράμματος κ. Δημήτριο Ανυφαντάκη για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου. Στη συνέχεια ο αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε. μίλησε για το αντικείμενο του προγράμματος «Οργάνωση και διοίκηση της Ενορίας – Προσφορά προς τον άνθρωπο» και ανέφερε ότι μέσω του προγράμματος οι κληρικοί και οι λαϊκοί συνεργάτες τους θα γνωρίσουν πώς να διοικούν και να οργανώνουν την ενορία τους, μετατρέποντάς την σε έναν σημαντικό οργανισμό διακονίας, κέντρο κοινωνικής προσφοράς προς τον άνθρωπο, σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού και την προβολή ανθρωπιστικών αξιών. Επίσης ο π. Θεολόγος σημείωσε ότι το Ι.Π.Ε. θα οργανώσει στη συνέχεια με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως το πρόγραμμα «Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και Εκκλησία» με σκοπό τη στήριξη των μελών της τοπικής Εκκλησίας στο πολύ σπουδαίο έργο που προσφέρουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

Στην συνάντηση της 1ης Μαρτίου ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. Καταστατικός Χάρτης. Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία», ενώ στη συνάντησης της 3ης Μαρτίου το ίδιο θέμα εισηγήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος. Οι δύο αρχιερείς ανέλυσαν σε βάθος βασικά άρθρα και πτυχές του Καταστατικού Χάρτη, όπως και των νόμων και των κανονισμών που αφορούν την Εκκλησία, απαντώντας σε πλήθος ερωτημάτων των παρευρισκόμενων κληρικών.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν εξήντα έξι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις επόμενες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν διά ζώσης, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν: Οι Πανοσ. Αρχιμ. π. Θεολόγος Αλεξανδράκης και π. Ιωάννης Περιστερίδης, ο Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, καθώς και οι κύριοι Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος, Παναγιώτης Φραγκάκος και Ιωάννης Ντίλης.

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως, Πανοσ. Αρχιμ. Νικόδημος Αθανασίου, θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

TOP NEWS