Φθιώτιδος Συμεών: «Η ζωή μας αλλάζει με άθληση και μαρτύριο» (ΦΩΤΟ)

  • ΔΟΓΜΑ

Στο όρος του Ταλαντίου, στην όμορφη Λοκρίδα και στην Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων βρέθηκε για μία ακόμη φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για τον εορτασμό της μνήμης της Οσίας Φιλοθέης της «Κυράς των Αθηνών», ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια της η Αγία Καθηγουμένη της Μονής, Οσιολογιωτάτη Γερόντισσα Φιλοθέη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε στο νέο Καθολικό της Μονής, της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης «Φοβεράς Προστασίας», Ιερά Αγρυπνία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Ο κ. Συμεών στο κήρυγμά του αναφερόμενος στην προσωπικότητα της Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας, χαρακτήρισε την Οσία Φιλοθέη ως την μεγάλη ευεργέτιδα της πόλεως των Αθηνών και συμπάσης της Ελλάδος, η οποία υπήρξε η μητέρα του σύγχρονου εν Ελλάδι γυναικείου μοναχισμού, αλλά και μητέρα των αδυνάτων, των πτωχών, των κατατρεγμένων ανθρώπων, όλων αυτών που από την εποχή της Οσίας μέχρι και σήμερα αναζητούν φροντίδα και στοργή στην αγκαλιά της.

Ο κ. Συμεών χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Με τον θαυμαστό τρόπο της ζωής της, η Οσία Φιλοθέη, κατάφερε να επιτύχει τον σκοπό της ζωής, ο οποίος είναι η μεταλλαγή του βίου και κατάφερε να μεταλλάξει τον βίο της «αθλήσει και μαρτυρίω» και συγχρόνως δείχνει τον δρόμο σε όλους εμάς για να αλλάξουμε κι εμείς την ζωή μας.

Όλοι οι άνθρωποι μέσα μας αισθανόμαστε την ανάγκη αλλαγής. Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος και κάθε χριστιανός άνθρωπος νιώθει την ανάγκη αλλαγής.

Όσο πιο κοντά φτάνει ο άνθρωπος στον Θεό, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνει ότι είναι αμαρτωλός και αισθάνεται μακριά από τον Θεό.

Η ζωή μας όμως δεν μπορεί να αλλάξει μαγικά. Η ζωή μας αλλάζει με άθληση και μαρτύριο. Με το άθλημα της αγάπης, της ταπεινοφροσύνης, της υπακοής και της εφαρμογής του θελήματος του Θεού στην ζωή μας. Με το μαρτύριο και την μαρτυρία της συνειδήσεως. Με την καθημερινή μαρτυρία Ιησού Χριστού σ’ ένα κόσμο, ο οποίος «ἐν τῷ πονηρῷ κεῖται». Με το μαρτύριο της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, σ’ ένα κόσμο, ο οποίος θέλει να επιβάλλει τον ανταγωνισμό, την καταδίωξη του ενός από τον άλλο και δυστυχώς την βία.

Αυτόν τον δρόμο βάδισε η Αγία Φιλοθέη και αυτόν τον δρόμο μας καλεί κι εμείς να βαδίσουμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι».

Απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στην Καθηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Φιλοθέη, πατρικώς και εγκαρδίως ευχήθηκε:

«Ήρθαμε σήμερα για να ευχηθούμε και στην Οσιολογιωτάτη, ευγενεστάτη και αξίως φέρουσα το βαρύ όνομα της Οσίας Φιλοθέης στους μοναχικούς της ώμους, Γερόντισσα Φιλοθέη.

Σας εύχομαι, Γερόντισσα μας, ο Θεός να σας αξιώνει κάθε μέρα να βαδίζετε αυτόν τον δρόμο της μεταλλαγής μέσα από την άθληση και το μαρτύριο.

Πρώτιστα πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας και στην συνέχεια αν ο Θεός μας έχει δώσει τέτοιο χάρισμα να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε και τους άλλους γύρω μας.

Είμαστε ευγνώμονες και καταθέτουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας Γερόντισσα σε εσάς, γιατί με τον μοναχικό σας βίο, δείχνετε σε όλους εμάς αυτόν τον δρόμο της Οσίας Φιλοθέης και προσευχόμαστε να έχετε μακροημέρευση και υγεία κατ’ άμφω».

Ακολούθως η εορτάζουσα Γερόντισσα Φιλοθέη δέχθηκε τις ευχές και την αγάπη όλων των παρευρισκομένων πιστών από την περιοχή της Λοκρίδος και από άλλα μέρη της Ελλάδος.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS