Η εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα στο Λονδίνο (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβος και ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. κ. Νήφων Τσιμαλης.

Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Βορείου Λονδίνου.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβος και ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. κ. Νήφων Τσιμαλης.

Ομιλία Αρχιμ. Νήφωνος Τσιμαλή

Σεβασμιώτατε,

Θεοφιλέστατε,

Σεβαστοί Πατέρες,

Αγαπητοί Αδελφοί εν Χριστώ,

Με την ευλογία και την προτροπή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Νικήτα, δέχτηκα την τιμητική πρόσκληση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κλαυδιουπόλεως κ. Ιακώβου, Αρχιερατικώς Προϊσταμένου της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Αποστόλου Βαρνάβα και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Wood Green.  για να συμμετάσχω και να ομιλήσω στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό του Αποστόλου Βαρνάβα, του και προστάτου της Κοινότητας αυτής

Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να μεταφέρω σε όλους σας την αρχιερατική ευλογία του Αρχιεπισκόπου Νικήτα και τις θερμότερες ευχές για προκοπή και πνευματική πρόοδο στην Κοινότητά σας, και σε όλους εσάς προσωπικώς. Επίσης, λόγω του ότι η πανήγυρη του Αποστόλου Βαρνάβα συμπίπτει με την εορτή του Αποστόλου Βαρθολομαίου, απόψε στρέφουμε το βλέμμα μας προς της Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας έτη πολλά  και ευλογημένα στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, ποίμνιο του οποίου είμαστε όλοι εμείς στη Διασπορά.

Εορτάζουμε σήμερα τη μνήμη του Αποστόλου Βαρνάβα, ενός γεννημένου στην αγαπημένη μας Κύπρο Αποστόλου του Κυρίου μας, ο οποίος αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων, αλλά και στην επιστολή του Παύλου προς τους Κολοσσαείς, όπου καταγράφεται ως εξάδελφος του Ευαγγελιστού Μάρκου. Ο Απόστολος Βαρνάβας κήρυξε τον Χριστιανισμό στην Κύπρο και στο Γένος μας, ωστόσο πρέπει να μη λησμονούμε και ότι ο αδελφός του Άγιος Αριστόβουλος κήρυξε το Χριστιανισμό στη χώρα που ζούμε και έγινε πρώτος Επίσκοπος Βρεταννίας. Εορτάζουμε τον Απόστολο της Κύπρου, ο οποίος τον πέμπτο αιώνα αποκάλυψε θαυματουργικά τον τάφο του και επιβεβαίωσε την Αποστολική προέλευση της Εκκλησίας της μαρτυρικής Κύπρου, της μεγαλονήσου των Αγίων. Λόγω του θαύματος αυτού, όπως μεταφέρθηκε στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ανθέμιος έλαβε προνομιακά τις τιμητικές διακρίσεις που ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου φέρει μέχρι σήμερα.

Το όνομα Βαρνάβας, όπως καταγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων, αναφέρεται ως υιός παρακλήσεως, δηλαδή υιός ενθάρρυνσης, υιός παρηγοριάς. Πράγματι, είναι ο υιός της παρηγοριάς και η πηγή θάρρους για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, καθώς μας κληρονόμησε την ιερά παρακαταθήκη της πίστεως, την οποία εμπιστεύτηκε στους ευσεβείς προγόνους μας για να την διαφυλάξουν και να μας την μεταδώσουν ως «πολύτιμο μαργαρίτη». Δέχθηκε το μήνυμα του Χριστού και πίστεψε όχι μόνο λόγους, αλλά και με πράξεις. Με την ζωή του και το παράδειγμά του μας καλεί να ζήσουμε με προσευχή, με ευγνωμοσύνη και με χαρά, με τη χαρά της εν Χριστώ ζωής.

Τιμούμε τους αγίους, όχι για τις καλές τους πράξεις και την ιεραποστολική τους δράση, αλλά για την αγιότητα της ζωής τους και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο έργο του Χριστού. Η ελπίδα και η παρηγοριά σε αυτή τη ζωή με τις λύπες και τις χαρές, είναι η προσευχή. Ο Απόστολος Βαρνάβας είναι η πηγή παρηγοριάς για εκείνους που τον επικαλούνται με πίστη και με αληθινή και εγκάρδιακή προσευχή. Η προσευχή είναι, όπως λέει ο Άγιος Κυπριανός Καρθαγένης, «Το φως της ψυχής. Μας ενώνει με το Θεό, τους αγγέλους και τους αγίους.»

Πραγματικά αγαπητοί μου, η προσευχή είναι ένα φως και όσο πιο γενναιόδωροι είμαστε στο χρόνο που διαθέτουμε για προσευχή στο σπίτι ή στη δουλειά, και μέσα στη μέρα, τόσο περισσότερο θα γευτούμε τους καρπούς της στη ζωή μας. Η προσευχή δίνει χαρά στην ζωή και παρηγοριά στους πειρασμούς. Η προσευχή φέρνει τον Άγιό μας, τον Άγιο Βαρνάβα, δίπλα μας, και όπως μας λέει το όνομά του, μας φέρνει το θάρρος και την παρηγοριά που οι καρδιές μας χρειάζονται.

Εορτάζουμε τον άγιο ξανά και ξανά, αλλά τώρα είναι η ώρα να αναλογιστούμε αν ζούμε ζωή προσευχής. Τελικά προσευχόμαστε, ή όχι; Πόσο χρόνο διαθέτουμε για προσευχή; Την απάντηση την ξέρουμε μόνο εμείς, αλλά τις περισσότερες φορές δεν προσευχόμαστε αρκετά.

Εορτάζουμε την αγιότητα των αγίων, την οποία κέρδισαν μέσω του θείου αυτού δώρου που είναι η προσευχή. Η Εκκλησία μας καλεί να τιμήσουμε τους αγίους για να μιμηθούμε την προσευχή τους. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις ψυχές μας για να ζήσουμε την αληθινή προσευχή, αλλά και να μάθουμε τον οίκο της ψυχής, που είναι το σώμα μας, ώστε να είναι πραγματικά κατοικητήριο αγιότητας και αγνότητας.

Ας στολίσουμε τον οίκο της ψυχής μας με σεμνότητα και ταπείνωση. Ας γεμίσουμε την ψυχή μας με το φως της δικαιοσύνης, με αλλά λόγια, ας είμαστε ειλικρινείς, αληθινοί και δίκαιοι με τους άλλους. Ας την κοσμήσουμε με το χρυσό της αγαθοεργίας. Ας την οικοδομήσουμε με τους πολύτιμους λίθους της πίστης και της γενναιοδωρίας, με φιλανθρωπία και ελεημοσύνη. Πάνω από όλα, ας τοποθετήσουμε την προσευχή ως σκεπή, ώστε όλο το οικοδόμημα να είναι έτοιμο για τον Κύριο. Σε αυτό τον οίκο, θα δεχθούμε το Χριστό και με τη δύναμη της Χάριτος, η Εικόνα Του θα αποτυπωθεί στην ψυχή μας.

Οι πνευματικές εορτές και πανηγύρεις έχουν ως κέντρο τους την προσευχή, και είναι προσευχή. Συναγόμαστε όλοι και προσευχόμαστε. Οι καλές πράξεις, ο εθελοντισμός, η ηθική και η καλοσύνη προς τους άλλους, δε μας σώζουν. Η προσευχή, η αληθινή προσευχή, μας κάνει να ζούμε το Ευαγγέλιο και να ζητάμε τη δωρεά της Σωτηρίας από το Θεό. Η προσευχή κάνει τους βίους των αγίων όχι μόνο θαυμαστές ιστορίες, αλλά φέρνει τους αγίους μέσα στη ζωή μας.

Μέσω της προσευχής, μας δίνεται η δύναμη και η σοφία για να πορευτούμε μέσα στην έρημο της ζωής με ειρήνη και μετάνοια, όσο κουραστική και δύσκολή μπορεί να είναι αυτή η ζωή. Είναι μέσω της προσευχής, όπως λέει ο Άγιος Σωφρόνιος που το Ευαγγέλιο γίνεται πραγματικότητα για εμάς. Γίνεται εμπειρία ζωής και όχι μια συλλογή από παραινέσεις. Μέσω της προσευχής δίνεται κουράγιο σε αυτούς που χάνουν την ελπίδα τους, και παρηγοριά σε αυτούς που υποφέρουν.

Έτεροι δε εμπαιγμών και μαστίγων πείραν έλαβον, έτι δε δεσμών και φυλακής· ελιθάσθησαν, επρίσθησαν, επειράσθησαν, εν φόνω μαχαίρας απέθανον, περιήλθον εν μηλωταίς, εν αιγείοις δέρμασιν, υστερούμενοι, θλιβόμενοι, κακουχούμενοι, ων ουκ ην άξιος ο κόσμος, εν ερημίαις πλανώμενοι και όρεσι και σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης, όλα αυτά τα κατάφεραν οι Άγιοι δια της προσευχής!

Σεβασμιώτατε,

Θεοφιλέστατε,

Αγαπητοί αδελφοί,

Αυτόν τον βίο μαρτυρίας και Μαρτυρίου, και ακόμα περισσότερο, προσευχής, τιμούμε και πανηγυρίζουμε σήμερα, του Αγίου και ενδόξου Βαρνάβα του Αποστόλου, και ζητάμε τις πρεσβείες του για υγεία και σωτηρία. Χρόνια πολλά με την ευχή να γίνουμε άνθρωποι αληθινής προσευχής και αγιότητας σε αυτό τον κόσμο που τόσο χρειάζεται την προσευχή και την παρηγοριά.

TOP NEWS