Η κοπή της Βασιλόπιτας στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας

  • ΔΟΓΜΑ

Αυτό το έθιμο θεσπίσθηκε εδώ και είκοσι χρόνια, από τότε που εγκαταστάθηκε ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος ως μητροπολίτης στην Κέρκυρα.

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών κ Νεκτάριος ενώπιον των τοπικών αρχόντων και εκπροσωπούντων του ιερού κλήρου και των εκκλησιαστικών επιτρόπων ιερέων και συνεργατών έκοψε την αγιοβασιλόπιτα στο επισκοπείο της ιεράς Μητροπόλεως.

Αυτό το έθιμο θεσπίσθηκε εδώ και είκοσι χρόνια, από τότε που εγκαταστάθηκε ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος ως μητροπολίτης στην Κέρκυρα.

Στην τελετή παρέστησαν η Περιφερειάρχης κ Ρόδη Κράτσα μετά δύο αντιπεριφερειαρχών και του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου, της κ Δημμάρχου κ Μερόπης, Υδραίου κεντρικού δήμου Κέρκυρας και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Δημητρίου Μεταλληνού.

Επίσης παρευρέθηκε ο Σεβασμιώτατος αρχιεπίσκοπος των εν Κερκύρα ρωμαιοκαθολικών κ. Γεώργιος Αλτουβά. Εκπρόσωποι όλων των στρατιωτικών, ναυτικών, αστυνομικών εκπαιδευτικών, πυροσβεστικών αρχών του τόπου, και εκπροσώπων των ιερέων της μητροπολιτικής επαρχίας, των ιεραποστολολικών και των στελεχών των ιδρυμάτων.

Κατά την Ιερά ακολουθία έψαλαν οι καθηγητές και μαθητές της σχολής εκκλησιαστικής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.

Ο Σεβασμιώτατος μετά την τελετή ευχήθηκε στους παρισταμένους για το νέο έτος, περί της αξίας του χρόνου και κυρίως μίλησε για την διάκριση της αξιοποιήσεως αυτού.

Συνεχίζοντας είπε ότι ή ποιότητα του χρόνου εξαρτάται από εμάς τούς ανθρώπους με το πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε με έργα αρετής και πίστεως ή με έργα αμαρτίας και απιστίας;

Μάλιστα ανέφερε το γεγονός περιφρόνησης της πίστεως από μέρους του κ. Μόσιαλου αλλά και άλλων που υπονομεύουν την πίστη και την ζωή της εκκλησίας.

Κάλεσε επίσης, τους ιερείς και τα στελέχη της ιεραποστολικής δραστηριότητος της μητροπόλεως να αναλάβουν δυνάμεις πνευματικές για να περιφρουρήσουν το έργο που ο θεός ανέθεσε κατά το 2022.

Απευθυνόμενος στους άρχοντες ζήτησε την συνεργασία και την συμπόρευση για την πρόοδο της Κέρκυρας και την ανύψωση της από πλευράς πνευματικής, αλλά και υλικής. Έδωσε τις πατρικές ευχές του και την αγάπη του εξέφρασε σε όλους.

Αντιφώνησαν και η Περιφερειάρχης και η Δήμαρχος και ο αρχιεπίσκοπος των εν Κερκύρας Ρωμαιοκαθολολικών του νησιού. Στο τέλος διανεμήθηκε η αγιοβασιλόπιτα και έληξε η σεμνή τελετή.

TOP NEWS