Ι.Μ. Χαλκίδος: Μνήμη επετείου Χειροτονίας Οσίου Ιακώβου (Τσαλίκη)

  • ΔΟΓΜΑ

 Την θεία λειτουργία ιερούργησε ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός.

Στο Μητροπολιτικό Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Βαρβάρας Χαλκίδος τελέσθηκε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου,  ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με αφορμή της επετείου της εις Διάκονον χειροτονίας του οσίου Ιακώβου (Τσαλίκη), του «με συγχωρείτε», από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγόριο (Πλειαθό). Την θεία λειτουργία ιερούργησε ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός.

Το Μητροπολιτικό Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Βαρβάρας Χαλκίδος είναι κομψός, μικρός, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο Ι. Ναός.

Το 1885 άρχισε η κατεδάφιση των τειχών του Ενετικού κάστρου. Αμέσως αναφάνηκαν ίχνη χριστιανικού ναού και από τις αγιογραφίες διαπιστώθηκε ότι τιμάται στη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας. Ο ευσεβής λαός της Χαλκίδος συνέτρεξε και καθάρισε το μέρος και από τότε, από γενιά σε γενιά, οι πιστοί χριστιανοί αυτής της πόλης προσέρχονται κατά εκατοντάδες και προσφέρουν πάντοτε -και ιδιαίτερα κατά την ημέρα μνήμης της Αγίας- κερί και λιβάνι ως ικεσία και δοξολογία.

Το 1897 δόθηκε άδεια ανεγέρσεως νέου Ναΐσκου στο σημείο της ευρέσεως προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, της διώκτριας κάθε κακού και μάλιστα της ευλογιάς, που είχε πλήξει βαρύτατα τη Χαλκίδα από το τέλος του 1896 μέχρι και τα μέσα του 1897. Στις 4 Δεκεμβρίου 1899 κατετέθη ο θεμέλιος λίθος και το 1904 το Ιερό Παρεκκλήσιο εγκαινιάστηκε.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1952 στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Γρηγόριος χειροτονήσει Διάκονο το νέο Άγιο, Όσιο Ιάκωβο Τσαλίκη (μετέπειτα Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Γέροντος Λίμνης-εορτάζει στις 22 Νοεμβρίου εκάστου έτους) Και την επομένη, 19 του μηνός, Ιερομόναχο στο Ι. Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου. Ο Μητροπολίτης χάρισε στον Όσιο Ιάκωβο τότε και μια εικονίτσα της Παναγίας, που την είχε όλα τα χρόνια στο κελί του. Του προέβλεψε επίσης ότι θα αγιάσει, αν συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την ασκητική του ζωή και μια μέρα η Εκκλησία θα τον ανακηρύξει Αγίου.

Μετά την εκπλήρωση της προρρήσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Γρηγορίου, την αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου (27 Νοεμβρίου 2017), η 18η Δεκεμβρίου τιμάται ιδιαίτερα στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας, ως ημέρα της χειροτονίας του νέου Αγίου της Εκκλησίας.

 

 

TOP NEWS