Η προσφυγομάνα Νέα Ιωνία της Μαγνησίας υποδέχθηκε την «Κυρία» των Βρυούλων Παναγία Βουρλιώτισσα

  • ΔΟΓΜΑ

Με συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια η τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος υποδέχθηκε, την Παρασκευή 18/3, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Βουρλιώτισσας η οποία μεταφέρθηκε με στρατιωτικό όχημα και της αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα.

Την Ιερά Εικόνα, που μετέφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, μετά την Μικρασιατική καταστροφή και τραγωδία, κόμισε στην πόλη ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας, Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης και την υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής του ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού.

Στην υποδοχή και παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, οι Βουλευτές κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Μαραβέγιας, Αθανάσιος Λιούπης, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Ταξίαρχος Δημήτρης Δρόσος Διοικητής 32ΤΑΞ Π/Ν, εκπρόσωποι των Μικρασιατικών Σωματείων της Ν. Ιωνίας και πλήθος ευλαβούς λαού.

Ακολούθησε η Ακολουθία της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Ιγνατίου. Στην προσφώνησή του ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την συγκίνηση όλων και την ευγνωμοσύνη του για την έλευση της Ιεράς Εικόνος προς τον Ποιμενάρχη της προσφυγικής Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η παρουσία της Ιεράς Εικόνος σφραγίζει το επετειακό έτος των 100 ετών από την Μικρασιατική τραγωδία, που η Μητρόπολή μας οφειλετικώς θα τιμήσει και αναδείξει: «Για εμάς», τόνισε, «τούτη η Εικόνα είναι θησαυρός μεγάλος και η καρδιά της Μητροπόλεώς μας θα χτυπάει, τούτες τις μέρες, σ’ αυτόν τον Ναό».

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας Αρχιμ. Επιφανίου Αρβανίτη, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και τις ευχαριστίες του Σεβ. Ποιμενάρχου του κ. Γαβριήλ «για την τιμητική και ευγενή πρόσκληση να κομισθεί, εδώ, στον ευλογημένο Βόλο, στο στολίδι του Παγασητικού, η Ιερά Εφέστιος Εικόνα της Παναγίας μας, που βρίσκεται θησαυρισμένη από τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας».

Ο π. Επιφάνιος αναφέρθηκε στην θαυμαστή εύρεση της Εικόνος, στην ευλάβεια την οποία επεδείκνυαν προς αυτήν Έλληνες και Τούρκοι των Βουρλών της Μ. Ασίας, αλλά και στην μεταφορά και εγκατάστασή της στην Νέα Φιλαδέλφεια, μετά την καταστροφή και κατέληξε: «Έκτοτε, η Νέα Φιλαδέλφεια, γνήσια προσφυγομάνα, διάδοχος μιάς εκ των λυχνιών της Αποκαλύψεως, αγκαλιάζει εδώ και ολόκληρα 100 έτη με στοργή την Οδηγήτρια Βουρλιώτισσα, εκφράζοντας πάντοτε ολόψυχα την ευγνωμοσύνη της για τη χάρη και την ευλογία Της».

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Βουρλιωτίσσης θα παραμείνει προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας έως την Τρίτη 22 Μαρτίου, οπότε και θα επιστρέψει εις τα ίδια.

TOP NEWS