Η Ταμασός εόρτασε τον Προστάτη της Άγιο Δημητριανό

  • ΔΟΓΜΑ

Την μνήμη του Αγίου Δημητριανού, επισκόπου Ταμασέων τίμησαν στην Ταμασό της Κύπρου, με πανηγυρικές λατρευτικές συνάξεις, όπου έλαβε μέρος ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ησαΐας. 

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητριανού επισκόπου Ταμασέων, χοροστάτησε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας κατά τη διάρκεια του Εσπερινού .

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Νεκτάριος Μπακόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός της Μητροπόλεως, και Δημητριανός Πέτσας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Στυλιανού, Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως, ο Οικονόμος Δημήτριος Δημητριάδης, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και οι Ιεροδιάκονοι Αρσένιος Αθανασίου και Ραφαήλ Παπασωτηρίου.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος, ανέφερε ότι «ένα από τα πολλά του χαρίσματα που αξιώθηκε να λάβει από το Άγιο Πνεύμα ήταν αυτό της θαυματουργίας. Κατέστη πηγή θαυμάτων και ταμείου άσυλον ιαμάτων. Αυτό το χάρισμα και στις ημέρες μας αποτελεί πηγή αγιασμού και δύναμης, απαλάσσοντας τους ανθρώπους από το πιεστικό βάρος της αμαρτίας και ανακαινίζοντας ψυχές».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι καλείται ο καθένας μας σήμερα, στη λαμπρά πανήγυρη αυτή την ημέρα μνήμης του Αγίου Δημητριανού, που είναι και πλούσια η χάρη του, να μιμηθεί κάτι από τη ζωή του, τις αρετές και τα κατορθώματά του. Όσο και ό,τι μπορεί ο καθένας. Και θα έχει συνεργό τη χάρη του Τρισαγίου Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου. Να ζητήσει ο καθένας εκείνο που έχει ανάγκη με πρώτο αίτημα την Βασιλεία του Θεού, τη θεραπεία της ψυχής του και την ίαση του σώματός του.

Τέλος, τόνισε ότι η ολόθερμη ευχή όλων μας είναι να έχουμε στη ζωή μας τις ευχές και ευλογίες του Αγίου Δημητριανού, επικαλούμενοι με ευλάβεια τις πρεσβείες του, παράλληλα δε να διδασκόμαστε από τη φιλόθεη βιοτή αυτού του θεολήπτου και χαρισματικού Ιεράρχου της Εκκλησίας των Ταμασέων, του οποίου το χαριτόβρυτο στόμα κατέστη «σάλπιγξ θεόφθογγος, αναφωνούσα πάσι τα σεπτά και σωτήρια δόγματα».

Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022, ο Πανιερώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Στυλιανού, Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως, ο Οικονόμος Δημήτριος Δημητριάδης, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος ανέφερε ότι «η αγιασμένη μορφή του Αγίου Δημητριανού δεν ήλκυσε τη Χάρη του Θεού λόγω του επισκοπικούς αξιώματος αλλά κατέκτησε το βάθρο του κατά Χριστό πεφωτισμένου Αγίου, λόγω του ανυποχώρητου πνευματικού του αγώνα και της βαθιάς πίστης του ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Σωτήρας του κόσμου, που σταυρώθηκε και αναστήθηκε για την αγάπη του προς τον κόσμο εν συνόλω αλλά και για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά».

Τέλος, ο Πανιερώτατος τόνισε «αν εμείς αγωνιζόμαστε αυο μέτρο των δυνατοτήτων μας και ακοκουθούμε το παράδειγμα των Αγίων μας, το παράδειγμα του Αγίου Δημητριανού, το παράδειγμα της υπομονής του, της αγάπης του, της ασκητικότητός του, της συγχωρήσεώς του, τότε θα μας συνοδεύουν και θα μας ενισχύουν και οι πρεσβείες του, οι οποίες ως φωτεινός οδοδείκτης θα μας οδηγήσει να διέλθουμε διά της πύλης, που είναι ο Ιησούς Χριστός, στη Βασιλεία του Θεού.

TOP NEWS