Η Τίμια Κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου

  • ΔΟΓΜΑ

Την τιμία κάρα του Αγίου Νικολάου Πλανά υποδέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγήνης Ορεστιάδος τελέστηκε την Τετάρτη της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών, 9 του μηνός Μαρτίου με αφορμή την μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, όπου παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Ο Ποιμενάρχης ανέφερε ότι αρχή της κατανυκτικής και ψυχωφελούς περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής κάλεσε τους πιστούς να προσέλθουν στο στάδιο των αρετών, όχι βέβαια ως θεατές στις κερκίδες αλλά ως αθλητές στο στίβο των πνευματικών αγώνων, μιμούμενοι τους Αγίους Τεσσαράκοντα στη γενναιότητα και την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν πιστοί στο Χριστό, παρά το μαρτύριο και τα παγωμένα νερά της λίμνης, γεγονός που επέτεινε τον πόνο, επαναλαμβάνοντες «δριμύς ο χειμών αλλά ηδύς ο Παράδεισος». Με την ευκαιρία συνεχάρη τον άγοντα τα ονομαστήριά του Αρχιμ. Θεόφιλο Βασιλάκο, προιστάμενο του Ναού και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δαδιάς και ευχήθηκε σε αυτόν τα δέοντα.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος, πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο της Ορεστιάδος, υποδέχθηκε, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την τιμία κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος, επικειμένης της πανηγύρεως του Ναού, το προσεχές Σάββατο της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών, επί τη αναμνήσει του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.

Την τιμία κάρα του Αγίου συνόδευσε, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Πασπαλιάρης, εφημέριος του εν Αθήναις Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού, στην λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπου φυλάσσονται η τιμία κάρα και τα λείψανα του Αγίου. Ακολούθως υπό του Σεβασμιωτάτου τελέσθηκε το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

TOP NEWS