Κερκύρας Νεκτάριος: «Από εμάς εξαρτάται εάν ο Χριστός θα είναι παρών στη ζωή μας

  • ΔΟΓΜΑ

Την Δεσποτο-θεοτομητορική εορτή της Υπαπαντής εόρτασε η Κέρκυρα σε αρκετούς ιερούς ναούς της μητροπόλεως που είναι αφιερωμένοι σε αυτό το γεγονός.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και μίλησε στον ιστορικό και γραφικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, στη περιοχή του Κομμένου της Κέρκυρας, όπου βρίσκεται επάνω σε μία μικρή χερσόνησο, που δεσπόζει ο ως άνω Ιερός Ναός.

Αρκετοί οι συμμετέχοντες στην εορτή ευσεβείς χριστιανοί και μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Δημήτρης Μεταλληνός, εκπροσωπώντας την δημοτική αρχή της Κέρκυρας, ο τέως βουλευτής Κέρκυρας κ. Σπύρος Σπύρου και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα.

Ο Σεβασμιώτατος στη ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου, όπως το περιγράφει ο ευαγγελιστής Λουκάς και υπογράμμισε τρία σημεία, εκ των προσώπων που κυριαρχούν στην ως άνω εορτή.

Πρώτον, η Υπεραγία Θεοτόκο η οποία γνώριζε ότι κρατούσε στα χέρια της τον Σωτήρα του κόσμου, δεν θέλησε να παρακάμψει τον νόμο του Θεού, που η συμφωνία του Θεού ήταν τα πρωτότοκα αρσενικά να αφιερώνονται στον Θεό. Σήμερα ενώ επεκράτησε η ιερά αυτή πράξη και στη χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία, οι σημερινοί γονείς λησμονούν το χρέος τους, να αφιερώσουν τα παιδιά τους στη χάρη του Θεού. Το χάρισμα της παιδοποιίας ανήκει στον Θεό και γι’ αυτό το λόγο εκείνοι οι γονείς που αισθάνονται ότι τίποτα δεν τους ανήκει, τότε προσφέρουν τα παιδιά τους στον Θεό. Η κατάσταση της σημερινής αποστασίας από τον Θεό, μεταξύ των πολλών εστιών είναι και τούτη.

Δεύτερον, η Άννα η προφήτις, η οποία ήταν χήρα και επτά έτη μόνο έζησε μετά του συζύγου της, δεν σπατάλησε τη ζωή της στην αμαρτία και στην ηδονή, αλλά αφιέρωσε τον εαυτό της στον Θεό που ήταν προσευχόμενη και ενασκούμενη στις εντολές Του. Εν αντιθέσει με την σημερινή πραγματικότητα που είτε οι άνθρωποι διαλύουν τον γάμο τους, είτε και όταν επέλθει η διάλυση του γάμου εκ της χηρείας, να κατασπαταλούν την ζωή τους στην αμαρτία, στην ηδονή και στην αποστασία από τον Θεό.

Τρίτον, ο γηραιός Συμεών γνωρίζοντας τις γραφές ικέτευε τον Θεό να του χαρίσει χρόνους στην επίγεια ζωή του, για να δουν τα σαρκικά μάτια του το Σωτήριον του κόσμου, που προφήτευσε ο Ησαΐας και ο Θεός άκουσε την προσευχή του και του έδωσε, κατά την επιθυμία του.

Η στάση του Συμεών έναντι του Ιησού, λέγοντας ότι θα είναι το αντιλεγόμενο σημείο στον κόσμο, προβληματίζει όχι μόνο εκείνους που πίστευσαν στη σωτηρία Του, αλλά και εκείνους οι οποίοι δεν τον απεδέχθησαν, αλλά εν τούτοις τον πολεμούν. Συνεχίζει ο Ιησούς Χριστός να είναι το αντιλεγόμενο σημείο και στη εποχή μας «ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών». Όποιος προσκρούει επάνω στον ακρογωνιαίο λίθο που είναι ο Χριστός, αυτός είτε στερεώνει την ζωή του, είτε καταστρέφεται από την απιστία του.

Σήμερα οι άνθρωποι ζουν σε μία σύγχυση ανάλογη με την σύγχυση της εποχής του πύργου της Βαβέλ. Έχουμε σκεφτεί σήμερα γιατί βρισκόμαστε εδώ στον ιερό ναό; Τι αναζητούμε; Αναζητούμε τον Χριστό, ο οποίος είναι πάρων στη ζωή εκείνου, ο οποίος τον αναζητεί χθες και σήμερον και εις τους αιώνες. Από εμάς εξαρτάται εάν ο Χριστός θα είναι παρών στη ζωή μας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους πατέρες που συλλειτούργησε και ευχήθηκε κάθε καλό στο πολυάριθμο εκκλησίασμα.

TOP NEWS