Κερκύρας Νεκτάριος: «Πρέπει να επανεξετάσουμε την σχέση ποιμένων και ποιμενομένων»

  • ΔΟΓΜΑ

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε λαό και κλήρο να αυτοπροσδιορίσουμε την θέση μας μέσα στην Εκκλησία που είναι αφενός μεν οι ιερουργοί των μυστηρίων και αφετέρου οι εκζητούντες την Χάριν του Θεού. Τόνισε επίσης ότι, Ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί το ζωντανό και διαχρονικό παράδειγμα για την ζωή της Εκκλησίας μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, στην εορτή του Αγίου Νικολάου, του προστάτου των θαλασσών, λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (Γερόντων) στο ιστορικό Cabielo στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας.

Κατά την Θεία Λειτουργία μίλησε στους συμμετέχοντες πιστούς, καθώς έλαβε αφορμή από το κοντάκιον του Αγίου και συγκεκριμένα «έθηκας την ψυχήν σου υπέρ του λαού σου».

Υπογράμμισε ότι ο Άγιος Νικόλαος αντέγραψε τον καλόν ποιμένα, τον Ιησούν Χριστόν, συνεχίζοντας: 

«Ο Ιησούς Χριστός ο σαρκωμένος λόγος του Θεού που είναι ο αληθινός ποιμήν και η σχέση Του με τον άνθρωπο για τον οποίο άλλωστε και σαρκώθηκε, είναι σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης, γι΄αυτό το λόγο ο Ιησούς Χριστός καθώς αναφέρει ο ευαγγελιστής Ιωάννης είπε ότι ουδείς έχει μείζονα αγάπη από Εκείνον. Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός έθεσε τον εαυτό Του υπέρ της αγάπης του λαού-δημιουργία Του και γι΄αυτό θυσιάστηκε με τον σταυρικό θάνατο, για να μας εξαγοράσει από την δουλεία της πτώσης και της αμαρτίας. 

Ο Άγιος Νικόλαος λοιπόν αντέγραψε τον Ιησού Χριστό και προκινδύνευσε υπέρ της αγάπης του λαού του σε πολλές φάσεις της αρχιερατικής του διακονίας, «’εσωσας τους αθώους εκ του θανάτου», υπερμάχησε υπέρ της αληθινής πίστεως προφυλάσσοντας από την αίρεση τους ανθρώπους του στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, στάθηκε αρωγός στην φτώχεια και τις ασθένειες του λαού του «δια τούτο ηγιάσθεις ως μέγας μύστης Θεού της Χάριτος». 

Σήμερα λοιπόν πρέπει να επανεξετάσουμε την σχέση μας τόσο ημών των ποιμένων όσο και τη στάση των ποιμενομένων έναντι της Εκκλησίας. Οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε επαναπαυθεί στην δόξα της αγιότητος των παλαιών πατέρων της Εκκλησία μας και η φωνή των προσκαλούντων στο έργο της ανακαινίσεως της συμμετοχής και της αγιότητος στην Εκκλησία, ίσως είναι υποτονική. Αλλά και από την πλευρά του πληρώματος της Εκκλησίας υπάρχει η επανάπαυση στην απόλαυση της καθημερινότητας μέσα από την προσφορά, της δήθεν εύκολης ζωής και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων με την βοήθεια της τεχνολογίας και των μέσων διαφήμισης, στην σύγχρονη ζωή και των μελών της Εκκλησίας».

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε λαό και κλήρο να αυτοπροσδιορίσουμε την θέση μας μέσα στην Εκκλησία που είναι αφενός μεν οι ιερουργοί των μυστηρίων και αφετέρου οι εκζητούντες την Χάριν του Θεού. Τόνισε επίσης ότι, Ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί το ζωντανό και διαχρονικό παράδειγμα για την ζωή της Εκκλησίας μας.

Στο τέλος ο μητροπολίτης Κερκύρας ευχήθηκε στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, στον λαό της Κέρκυρας και γενικότερα της πατρίδας μας η οποία βρέχετε από θάλασσα και οι περισσότεροι ασχολούνται με αυτήν.

Μετά την ολοκλήρωση της Θείας λειτουργίας, τελέστηκε η καθιερωμένη Δοξολογία με την συμμετοχή των πολιτικών, στρατιωτικών και ναυτικών αρχών του νησιού της Κέρκυρας.

Στο τέλος της δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον διοικητή του ΝΑΣΚΕ, αλλά και του Λιμενάρχου που εκπροσωπούσε το εμπορικό και πολεμικό ναυτικό, ο Άγιος Νικόλαος να είναι προστάτης στην ζωή τους. Μάλιστα αναφέρθηκε στους εξ ανατολών εχθρούς της πατρίδας μας, οι οποίοι την επαπειλούν.

TOP NEWS