Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως στον Ι. Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας

  • ΔΟΓΜΑ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης μεταξύ άλλων, σημειώσε ότι: «Ο Ιησούς Χριστός ως Θεός είναι άχρονος καί άναρχος, επομένως και αχρονολόγητος. Όμως σήμερα, Κυριακή πριν από τη Γέννηση του Χριστού, η Εκκλησία μάς υπενθυμίζει ότι ο Χριστός υπήρξε και ιστορικό πρόσωπο, από συγκεκριμένη γενιά και γεννήθηκε σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που καθόρισε την ιστορία. Σήμερα τιμούμε όλους τους προγόνους του και μαζί με αυτούς όλους τους προ Χριστού δίκαιους της Παλαιάς Διαθήκης που ευαρέστησαν τον Θεό. Ας μην καυχόμαστε και εμείς, όπως οι Εβραίοι της Παλαιάς Διαθήκης, για την ευγενή καταγωγή μας και να περιμένουμε να έλθει ο Μεσσίας, αλλά ας προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τη θεϊκή μορφή του Χριστού που φέρουμε μέσα μας. Ο Χριστός γεννήθηκε στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, χωρίς τυμπανοκρουσίες και ζητωκραυγές. Όταν υπακούμε στις εντολές του Θεού και μετέχουμε στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας, τότε χαριτωνόμαστε, γινόμαστε πραγματικά ευγενείς, αδέλφια και φίλοι Χριστού, παιδιά του Θεού και της Βασιλείας του. Τότε ετοιμάζουμε τις καρδιές μας για να γεννηθεί όντως ο Χριστός μέσα μας και τότε θα ζήσουμε πραγματικά Χριστούγεννα.»

Την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως 19 Δεκεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας από το κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, που αναφέρεται στο γενεαλογικό δέντρο του Χριστού. Μεταξύ άλλων, σημειώσε ότι:

Ο Ιησούς Χριστός ως Θεός είναι άχρονος καί άναρχος, επομένως και αχρονολόγητος. Όμως σήμερα, Κυριακή πριν από τη Γέννηση του Χριστού, η Εκκλησία μάς υπενθυμίζει ότι ο Χριστός υπήρξε και ιστορικό πρόσωπο, από συγκεκριμένη γενιά και γεννήθηκε σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που καθόρισε την ιστορία. Σήμερα τιμούμε όλους τους προγόνους του και μαζί με αυτούς όλους τους προ Χριστού δίκαιους της Παλαιάς Διαθήκης που ευαρέστησαν τον Θεό. Ας μην καυχόμαστε και εμείς, όπως οι Εβραίοι της Παλαιάς Διαθήκης, για την ευγενή καταγωγή μας και να περιμένουμε να έλθει ο Μεσσίας, αλλά ας προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τη θεϊκή μορφή του Χριστού που φέρουμε μέσα μας. Ο Χριστός γεννήθηκε στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, χωρίς τυμπανοκρουσίες και ζητωκραυγές. Όταν υπακούμε στις εντολές του Θεού και μετέχουμε στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας, τότε χαριτωνόμαστε, γινόμαστε πραγματικά ευγενείς, αδέλφια και φίλοι Χριστού, παιδιά του Θεού και της Βασιλείας του. Τότε ετοιμάζουμε τις καρδιές μας για να γεννηθεί όντως ο Χριστός μέσα μας και τότε θα ζήσουμε πραγματικά Χριστούγεννα.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Εφημέριος Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης και ο Συνταξιούχος Εφημέριος Αιδεσιμώτατος Σκευοφύλαξ π. Μιχαήλ Θαλασσινός, καθώς και ο Ιερολογιώτατοι Διάκονοι Τίτος Ματαλλιωτάκης και Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

 

 

TOP NEWS