Λεύκωμα για τους ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο

  • Δόγμα

Η Αγία Σοφία ή η εκκλησία της Σοφίας του Θεού στη Βαρσοβία είναι η πρώτη ανεξάρτητη ορθόδοξη εκκλησία που χτίστηκε μετά από εκατό χρόνια.

Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της Διακοινοβουλευτικής Ορθόδοξης Συνέλευσης της Εκκλησίας της Πολωνίας με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, εξεδώθη το λεύκωμα  «Η Αγία Σοφία. Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας της Θείας Σοφίας στον κόσμο. Η δημοσίευση των 300 και πλέον σελίδων περιγράφει σχεδόν σαράντα ναούς αφιερωμένους στη Σοφία του Θεού, που χτίστηκαν από τη Σκωτία μέχρι την Κίνα. Το λεύκωμα έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε δεκατρείς γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Βουλγαρικά, Γαλλικά, Ελληνικά, Μακεδονικά, Γερμανικά, Αρμενικά, Ρώσικα, Ρουμανικά, Σερβικά, Ουκρανικά και Ιταλικά. Η πολωνική έκδοση είναι η δέκατη τέταρτη και ήταν αφιερωμένη στις ορθόδοξες εκκλησίες στη Βαρσοβία και στο Μπιάλιστοκ.

Η Αγία Σοφία ή η εκκλησία της Σοφίας του Θεού στη Βαρσοβία είναι η πρώτη ανεξάρτητη ορθόδοξη εκκλησία που χτίστηκε μετά από εκατό χρόνια. Κύριος εμπνευστής της κατασκευής είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Sawa. Ο ναός είναι ένα μνημείο για τα θύματα του πρώτου και του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Είναι μαρτυρία της ακλόνητης και βαθιάς πίστης των προγόνων, που δεν άφησαν τη ζωή τους για την πίστη στην Ορθοδοξία και την ελευθερία της Πατρίδας.

Το 2004, έγιναν προσπάθειες από τις αρχές της πρωτεύουσας για να υποδειχθεί ένα οικόπεδο όπου θα μπορούσε να ανεγερθεί μια ορθόδοξη εκκλησία. Ο χώρος παραχωρήθηκε μόνο μετά από έντεκα χρόνια προσπαθειών, στην περιοχή Ursynów στην οδό Puławska. Ο ορθόδοξος ναός σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της Βαρσοβίας Andrzej Markowski. Είναι διαμορφωμένος σύμφωνα με το πρωτότυπο, την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη,

Το οικοδόμημα έχει μήκος 36,9 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα, ύψος 21,6 μέτρα με σταυρό 25 μέτρων. Η πρόσοψη ήταν καλυμμένη με ελαφρύ ψαμμίτη. Η έκταση της εκκλησίας είναι 1.300 τετραγωνικά μέτρα. Τα πολύχρωμα παράθυρα καταλαμβάνουν 4.760 τετραγωνικά μέτρα. Κατασκευάστηκε από μια ομάδα αγιογράφων από την Ουκρανία με επικεφαλής τον καθ. Βοτοδύμυρα Τελύχκο, βοηθούμενο από μοναχές.

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του ναού ξεκίνησαν το 2015. Στις 5 Δεκεμβρίου 2015 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος καθαγίασε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του ναού. Στις 19 Μαΐου 2018, έγινε για πρώτη φορά Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάββα.

Φωτογραφία: υλικό τύπου εκδότη

TOP NEWS