Με Λιτανεία εορτάσθηκε ο Άγιος Νικόλαος στη Σύρο

  • ΔΟΓΜΑ

Η λιτανεία κατέληξε στο λιμάνι της Ερμούπολης, όπου, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των Ναυτικών, των εργαζομένων στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις, των πλοιοκτητών και των πληρωμάτων των πλοίων.

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη Σύρου, το πρωί της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου κ. Δωροθέου.

Στο κήρυγμά του, ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος αρχικά αναφέρθηκε στο ιστορικό της εν μέσω του πολέμου της Ανεξαρτησίας, ιδρύσεως της Ερμουπόλεως, από Χίους, Ψαριανούς και Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι με τον ιδρώτα, την εργατικότητα και τη δημιουργικότητά τους ανέδειξαν την Ερμούπολη περιάκουστη για το εμπόριο, τον πολιτισμό και τη ναυτοσύνη, ενώ ανήγειραν τον περικαλλή Ναό του Αγίου Νικολάου, τον οποίο εκόσμησαν με σπάνια κειμήλια και έργα τέχνης.

Στη συνέχεια, περιέγραψε την πνευματική προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ενστερνίσθηκε το μήνυμα της Γεννήσεως του κυρίου, που είναι μήνυμα ειρήνης με το Θεό, το συνάνθρωπο και τον εαυτό μας. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Σύρου προέτρεψε όλους, όπως ο Άγιος Νικόλαος ειρήνευσε με το Θεό, γενόμενος «κανόνας πίστεως» και «εγκράτειας διδάσκαλος», και με το φιλανθρωπικό έργο το οποίο άσκησε, έτσι να ειρηνεύσουν και οι ίδιοι στην ταραγμένη σύγχρονη εποχή μας.

Κάλεσε δε τους μαθητές και σπουδαστές που ήταν παρόντες, φέροντες τις σημαίες τους, να τις κρατήσουν ψηλά και να αναδειχθούν γνήσιοι απόγονοι εκείνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος!

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Νικόλαος Λειβαδάρα εξεφώνησε τον πανηγυρικό άγγελμα της ημέρας, τονίζοντας την φιλανθρωπία του Αγίου Νικολάου και προτρέποντας τους συμπολίτες του να τον μιμηθούν.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύντομη λιτανεία της αγίας εικόνος και του ιερού αποτμήματος του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, με τη βοήθεια σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ανδρών του Λιμενικού Σώματος, ενώ παράλληλα συμμετείχαν μέλη της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, άγημα της Ναυτικής Πολεμικής Βάσης Σύρου, το Λύκειο Ελληνίδων, Πρόσκοποι και Μαθητές.

Η λιτανεία κατέληξε στο λιμάνι της Ερμούπολης, όπου, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των Ναυτικών, των εργαζομένων στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις, των πλοιοκτητών και των πληρωμάτων των πλοίων.

Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Βρούτσης, και ο Πρόεδρος των Απομάχων Ναυτικών κ. Μηλιός, έρριψαν στεφάνους στη θάλασσα στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών κατά τους εθνικούς αγώνες και σε ναυάγια, ενώ τα πλοιάρια των αλιέων, του Λιμενικού Σώματος, του Νεωρίου και του επιβατικού πλοίου Blue Star Paros, όπου κατέπλεε εκείνη τη στιγμή, απέδιδαν τιμές με ελιγμούς, συριγμούς και πυροτεχνήματα!

 

TOP NEWS