Μητρόπολη Χαλκίδος: Τέλεση Γάμου κατά την αρχαία εκκλησιαστική τάξη

  • ΔΟΓΜΑ

Στον Παλαιοχριστιανικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, το πρωί της Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου, 13 Φεβρουαρίου 2022.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Νεκτάριος Ευγενικός-Ιεροκήρυκα, Συμεών Ηλιοδρομίτης-Προϊστάμενος της Ενορίας Αγ. Παρασκευής, Νικόλαος Πριμηκύριος – Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος, ο Οικον. Ιωάννης Φαφούτης- Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Παρασκευής και ο Διάκονος Ευγένιος Τσάλλας.

Οι εκκλησιασθέντες ενορίτες συμμετείχαν και στην τέλεση του Μυστήριο του Γάμου, το οποίο τελέσθηκε κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, δυο ευλογημένων και ευλαβεστάτων νέων, του κ. Δημητρίου Ελευθερίου και της κ. Μαρίας Καπέλου.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της νέας πνευματικής περιόδου του Τριωδίου, επαίνεσε το νεόνυμφο ζευγάρι για την επιλογή τους να τελέσουν το γάμο τους κατά την αρχαία εκκλησιαστική τάξη, στην οποία διασώζονται η απλότητα, η εναργής συμμετοχή των συμμετεχόντων στο Μυστήριο και η άμεση αναφορά των νεονύμφων στον Χριστό, αφού το πρώτο πράγμα που κάνουν μετά την γαμήλια στέψη τους είναι να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Δημήτριο και την Μαρία, διότι, μετά από πρότασή του, δέχθηκαν να νυμφευθούν σήμερα, που η Εκκλησία μας εορτάζει ένα άγιο ζευγάρι τους ισαποστόλους Ακύλα και Πρίσκιλα, τους οποίους η Εκκλησία μας τιμά, όπως και άλλες άγιες οικογένειες χωρίς να έχει ανάγκη κατασκευασμένους αγίους του έρωτα, ενώ κλείνοντας, βεβαίωσε όσους και όσες επιθυμούν να έλθουν εις Γάμου κοινωνία κατά την Θεία Λειτουργία, ότι, συν Θεώ, θα είναι και ο ίδιος παρών, ώστε να ευλογήσει τον Γάμο τους και να γίνει συμμέτοχος της χαράς τους.

Το σύνολο των ιερών Ακολουθιών μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7fm).

TOP NEWS