Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης: Μνημόσυνο για τον Εθνομάρτυρα παπά Καλομοίρη

  • ΔΟΓΜΑ

Στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό Βορδώνιας, κατά την Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ενώ απηύθυνε λόγο πνευματικής οικοδομής στο εκκλησίασμα.

Ακολούθως, τελέσθηκε μνημόσυνο για τον εθνομάρτυρα παπά Καλομοίρη, για τον οποίο μίλησε ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Νίκος Καρμοίρης. Ο παπά Καλομοίρης, που ήταν γνωστός και ως Οικονόμος Καλομοίρης, ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής στην Επανάσταση του 1821 με καταγωγή από την Βορδώνια.

Από νεαρή ηλικία είχε συμμετάσχει στην εξέγερση του Μυστρά το 1769 κατά την περίοδο των Ορλωφικών. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης συμμετείχε σε πολλές μάχες σε Ναύπλιο, Άργος, Πάτρα, Δερβενάκια και Ακρικόρινθο, διακρινόμενος για την ανδρεία του. Σκοτώθηκε στη μάχη στο Βασιλικό της Σικυώνας, κοντά στην Κόρινθο, στις 12 Αυγούστου 1822, σε ενέδρα του οθωμανικού ιππικού. Η κεφαλή του στάλθηκε στην Υψηλή Πύλη στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο το σώμα του βρέθηκε αργότερα από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τάφηκε με στρατιωτικές τιμές στον κοντινό ναό της Αγίας Παρασκευής στα Βασιλικά.

(φώτο από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία: Ευάγγελος Θεοδώρου)

TOP NEWS