Μνημόσυνο για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην Πάτρα

  • ΔΟΓΜΑ

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως των δεκατεσσάρων ετών από την προς Κύριον εκδημίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Επισοπείου Πατρών και ιερό Μνημόσυνο, υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του, στους Αγίους της ημέρας, στον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο και την Αγία Ανθούσα, μητέρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Στη συνέχεια μίλησε για τον αλήστου μνήμης Πρωθιεράρχη, Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τον οποίο χαρακτήρισε ως ισχυρή και μεγάλης εμβελείας εκκλησιαστική προσωπικότητα, ως Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος αγαπήθηκε υπό πάντων των Ελλήνων και άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του περάσματός του.

«Ἐφλέγετο ἀπό βαθυτάτην ἀγάπη γιά τόν Ἰησοῦν Χριστόν καί τήν ἁγία μας Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν καί τήν Ὀρθόδοξον Πατρίδα μας, τήν Ἑλλάδα.

Ὑπερασπίτηκε μέ σθένος καί παρρησία τά ἱερά καί τά ὅσιά μας καί παρά τό ὅτι πέρασαν δεκατέσσερα χρόνια ἀπό τότε πού μετέστη πρός Κύριον, ὅλοι τόν ἐνθυμοῦνται καί τόν μνημονεύουν μέ βαθειά συγκίνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος, ανέφερε για την διακονία του κοντά στον Μακαριστό Χριστόδουλο, ως Γραμματέας και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, για μια ακόμη φορά, στον αλησμόνητο Αρχιεπίσκοπο, διότι με πρότασή του και με τις τίμιες ψήφους της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξελέγη Μητροπολίτης της Αποστολικής Μητροπόλεως Πατρών και χειροτονήθηκε από τα χέρια του Μακαριστού Χριστοδούλου.

TOP NEWS