Μνημόσυνο στον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Σπυρίδωνα

  • ΔΟΓΜΑ

Προ της απολύσεως και μέσα σε κλίμα συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε και το καθ’ έτος τελούμενο Αρχιερατικό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος (Τραντέλλη), ο οποίος και εποίμανε θεοφιλώς την επαρχία του Λαγκαδά επί 42 συναπτά έτη και εκοιμήθη το έτος 2009.

Την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Αγία Εκκλησία, τιμά και εορτάζει την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Την διακονία του Θείου κηρύγματος πραγματοποίησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Διονύσιος Νικολαΐδης, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεως Λαγκαδά, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στα νοήματα της σημερινής ακουσθήσης Ευαγγελικής Περικοπής σημειώνοντας χαρακτηριστικά «το μεγάλο δείπνο είναι η απολυτή ανατροπή των βεβαιοτήτων, καθώς τελικά οι αταίριαστοι και περιθωριακοί γίνονται μέτοχοι και αυτό γιατί έχουν συναίσθηση της αμαρτωλότητας τους, γιατί εκείνοι δεν έκριναν το εαυτός τους άξιο».

»Είναι η ώρα να μεταφέρουμε το κέντρο βάρους της ύπαρξης μας, από τον εαυτό μας στον Χριστό και τους ελάχιστους αδελφούς. Με ταπείνωση, συντριβή και θυσιαστική αγάπη να αφήσουμε πίσω τα υποκατάστατα και τις ψευδαισθήσεις της αυτοδικαίωσης και να αποδεχτούμε την ανοικτή πρόσκληση που ο Κύριος διαρκώς μας απευθύνει στο τραπέζι της χαράς που χωράει τους πάντες».

Προ της απολύσεως και μέσα σε κλίμα συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε και το καθ’ έτος τελούμενο Αρχιερατικό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος (Τραντέλλη), ο οποίος και εποίμανε θεοφιλώς την επαρχία του Λαγκαδά επί 42 συναπτά έτη και εκοιμήθη το έτος 2009.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων, σκιαγράφησε με θερμούς λόγους τα χαρίσματα του κεκοιμημένου προκατόχου του, κάνοντας αναφορά τόσο για την απλότητα και την ταπεινοφροσύνη που είχε, όσο και για την αγωνιστική προσωπικότητά καθώς και το πλούσιο πνευματικόν, ποιμαντικόν, και φιλανθρωπικόν έργον που επετέλεσε καθ΄ όλην την διάρκειαν της ποιμαντορίας του, σημειώνοντας ότι «εργάστηκε με αυτοθυσία για να οικοδομήσει τόσο πνευματικά αλλά και υλικά τον λαό της Μητροπόλεως μας. Ότι έχουμε σαν Μητρόπολη το οφείλουμε σε εκείνον ο οποίος και έθεσε τα θεμέλια, της νεοσύστατης τότε Μητροπόλεως Λαγκαδά»,
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε μερικές προσωπικές του εμπειρίες από την συνεργασία τους στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ καταλήγοντας επεσήμανε και τόνισε το πόσο ζηλωτής Πατριώτης ήταν ο μακαριστός προκάτοχος του και με πόσο αγάπη και σθένος προστάτευε και πίστευε στα ιδεώδη του Ελληνισμού και της Μακεδονίας μας.

Μεταξύ των άλλων που προσήλθαν για να τιμήσουν τον εορταζόμενον Άγιον και τη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου, ήταν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, οι κατά σάρκα συγγενείς του, καθώς επίσης πνευματικά τέκνα και συνεργάτες του αειμνήστου Μητροπολίτου.

Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας και του Μνημόσυνού, ο Σεβασμιώτατος μετέβη εις το Ιερό Παρεκκλήσιον του Αγίου Σπυρίδωνος (εντός του Μητροπολιτικού Ναού), όπου και τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Ιεράρχου, ευχαριστώντας όλους όσους παρέστησαν την σημερινή ημέρα και τίμησαν τη μνήμη του προκατόχου του.

 

TOP NEWS