Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στη Μητρόπολη Κορίνθου (ΦΩΤΟ)

  • ΔΟΓΜΑ

Στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο τίμησε τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, τελώντας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τους ιερείς και διακόνους του Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου, λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, μίλησε για τους Τρεις Ιεράρχες και το έργο Τους επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία μας εορτάζει την σύναξη Τους προκειμένου να αποφύγει την μεταξύ τους σύγκριση και να δίδει παράδειγμα ενότητας, πίστεως αλλά και να αποδίδει την δέουσα αναγνώριση στην επιστήμη, αφού στα πρόσωπά Τους δοξάζεται ταυτόχρονα ο Θεός, η πίστη και η επιστήμη. Δεν είναι τυχαίο ότι 1.700 χρόνια μετά οι Τρεις Ιεράρχες εξακολουθούν να είναι οι «Μέγιστοι Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος» και «Οικουμενικοί Διδάσκαλοι».

Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι εμείς ως Έλληνες είμαστε ένα Γένος δια του οποίου δοξάζεται ο αληθινός Θεός και ως εκ τούτου επιβάλλεται να γνωρίζουμε την αλήθεια περί του Θεού, των ανθρώπων και του κόσμου. Πολλοί προσπάθησαν στο διάβα των αιώνων να μας κατακτήσουν και να μας καταστήσουν αγραμμάτους και αδαείς, κυρίως θεολογικά, ωστόσο η ύπαρξη των σοφών Πατέρων δεν μας επέτρεψε να μείνουμε αγράμματοι, αστοιχείωτοι, άθεοι και απολίτιστοι. Σήμερα μάλιστα την εποχή της εικονικής πραγματικότητας, επιβάλλεται σ’ εμάς να εντρυφούμε σ᾿ όσα Εκείνοι μας εδίδαξαν και με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος να καθιστάμεθα κι εμείς «σοφοί» προσλαμβάνοντας την ουσία των πραγμάτων όντας σε θέση να κατανοούμε αυτά που άλλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν ή εσκεμμένα αντικαθιστούν.

Αναφέρθηκε ακόμα σε πρόσκληση, που έλαβε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από Συλλόγους της Κορίνθου, ώστε να παρακολουθήσει εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών τονίζοντάς με νόημα ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο κατά τόπους Επίσκοπος Της τιμούν τους διδασκάλους Ιεράρχες εντός της Εκκλησίας με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμήν Τους παρουσία Κλήρου και Λαού, ιδιαιτέρως δε της μαθητιώσας νεολαίας. Ο Επίσκοπος και οι Χριστιανοί είναι Ορθόδοξοι και όχι προτεστάντες, ώστε να πηγαίνουν στις αίθουσες να ακούσουν τον όποιο ομιλητή καλείται από τον όποιο Σύλλογο. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουν να πάνε πρώτα στην Εκκλησία, να μετάσχουν των Αχράντων Μυστηρίων, να ακούσουν το Ιερό Κήρυγμα και αν θέλουν να μάθουν και να ακούσουν περισσότερα να πάνε και στις αίθουσες για να ακούσουν αυτούς που προσκαλεί ή το ολιγότερο γνωρίζει ο Επίσκοπος ότι θα μιλήσουν. Μπορούμε ως επίσημη Εκκλησία να διαφωτίσουμε τα παιδιά μας παρόλο που τώρα δεν είναι της μόδας να μιλάμε για Πίστη, για Θεό, για Χριστό ούτε στα σχολεία ούτε στα σπίτια μας. Γι᾿ αυτό στενοχωρήθηκα ιδιαίτερα όχι τόσο γιατί τα σχολεία δεν έφεραν τα παιδιά να εκκλησιαστούν όσο γι᾿ αυτή την «προτεσταντική νοοτροπία» που τώρα τελευταία τείνει να υποκαταστήσει την Εκκλησία με διάφορα προσχήματα και να πει ότι μπορούμε εμείς καλύτερα να δώσουμε την αλήθεια της Ορθοδοξίας στον Λαό, από τις αίθουσες. Αυτό με ανησυχεί και γι᾿ αυτό λέω και δημόσια ότι θα το πολεμήσω, όπως οι Πατέρες της Εκκλησίας πολέμησαν τις αιρέσεις.

Ολοκληρώνοντας προέτρεψε τους πιστούς να μάθουν την ζωή και το έργο των μεγάλων Αυτών και Αγίων προσωπικοτήτων και να ασχοληθούν με την Πίστη μας. Να ανανεωθούν πνευματικά, ώστε να έχουν πάντοτε την ευλογία του Θεού δια των πρεσβειών των Αγίων Τριών Ιεραρχών και να μιμούνται το παράδειγμά Τους σ᾿ όλη τους την ζωή για να είναι συν τοις άλλοις και παραδείγματα στα παιδιά τους.

TOP NEWS