Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος τίμησε την Γερόντισσα Ιωάννα στην Μονή Δαμάστας

  • ΔΟΓΜΑ

Στην Μονή Δαμάστας, μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, το απόγευμα της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου, όπου θέλησε να τιμήσει την Γερόντισσα Ιωάννα, εξ αφορμής της ονομαστικής της εορτής. Τον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε έναν ιδιαίτερο διάλογο μεταξύ του Κυρίου Ιησού Χριστού και του Τιμίου Προδρόμου, όπως αυτός διαδραματίζεται και προβάλλεται μέσα από την υμνολογία των ημερών.

«Ο Χριστός προτρέπει τον Πρόδρομο να μην δειλιάσει να τον βαπτίσει και ο Πρόδρομος αντιδρά. Την αντίδραση του σεμνού, του αληθινά πνευματικού αγίου ανθρώπου. Μέσα από αυτόν τον διάλογο αναπτύσσεται ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, αυτό της ταπεινώσεως. Η λέξη σεβασμός είναι προϋπόθεση για να ορθοτομήσει κανείς τον λόγο της αληθείας, η λέξη σεβασμός είναι αυτή που χτίζει και κρατάει τα σπίτια και τις οικογένειες. Η λέξη σεβασμός, δεν είναι συντηρητισμός, αλλά βασικό στοιχείο της αληθινής ζωής.

Είναι πολύ σημαντικό να μην χάσουμε την έννοια του σεβασμού, του αλληλοσεβασμού του μεγαλύτερου προς το μικρότερο και του μικρότερου προς τον μεγαλύτερο. Μόνο τότε θα έχουμε ειρήνη και ευλογία στην ζωή μας.

Το παράδειγμα της ταπεινώσεως του Προδρόμου είναι το παράδειγμα ζωής και η λύση στα προβλήματα των διαπροσωπικών μας σχέσεων και στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Αν κάτι θαυμάζουμε στον Ορθόδοξο μοναχισμό είναι αυτά τα μοναστήρια που έχουν αυτό το πνεύμα και αυτό είναι που τον κάνει γνήσιο και αληθινό και όχι αυτόν τον μοναχισμό που έρχεται να αντικαταστήσει την Εκκλησία του Χριστού, η οποία εκφράζεται συνοδικά και ως εκ τούτου Αγιοπνευματικά.

Και αυτό εδώ το Μοναστήρι και αυτή η Οσία Γερόντισσα, η σπουδαία και εμβληματική Γερόντισσα, η μεγάλη ιατρός ψυχών τε και σωμάτων είναι έκφραση αυτού του μοναχισμού, του γνήσιου ορθόδοξου μοναχισμού που ξέρει να σέβεται. Και όποιος σέβεται ξέρει να αγαπά, να αναπαύει και να πείθει. Αυτό το Μοναστήρι, υπό την πεπνυμένη καθοδήγηση της Γερόντισσας Ιωάννας, αποτελεί κόσμημα, πανεπιστήμιο σεβασμού και πρότυπο μοναχισμού. Αυτή η διακονία αποτελεί έναν φάρο φωτεινό για όλους μας.

Αυτή η ανάπαυση που αισθανόμαστε εδώ, σ’ αυτό το μοναστήρι είναι απόδειξη της χάριτος του Θεού και καρπός του Αγίου Πνεύματος».

Στη συνέχεια με πομπή, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, οι κληρικοί, η Ιερά Αδελφότητα, οι Άρχοντες και ο πιστός λαός, μετέβησαν στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου ο ποιμενάρχης ευλόγησε την Βασιλόπιτα της 15μελούς γυναικείας αδελφότητος και ευχήθηκε πατρικά καλή και ευλογημένη χρονιά, προτρέποντας τον Διευθυντή του Ωδείου της Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» να ψάλει μαζί με τους Ιεροψάλτες το πολυχρόνιο της Γερόντισσας.

Το ευχαριστώ της τοπικής κοινωνίας της Λαμίας και της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδος για το σπουδαίο πνευματικό και κοινωνικό έργο, το οποίο επιτελεί η Γερόντισσα Ιωάννα εξέφρασαν τόσο ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ευχόμενοι στην Γερόντισσα υγεία και μακροημέρευση.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Μετά την πλούσια δοχή και την Αβραμιαία φιλοξενία της Ηγουμένης και όλης της αδελφότητας, ο Σεβασμιώτατος και η Γερόντισσα Ιωάννα είχαν μία όμορφη πνευματική επικοινωνία με τα παιδιά.

Τέλος, τα παιδιά προσέτρεξαν για να ευχηθούν στην Γερόντισσα και διηκόνισαν την πνευματική αυτή πανήγυρη της Μονής.

 

TOP NEWS