Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά τίμησε τα παιδιά που ανέσυραν τον Τίμιο Σταυρό

  • ΔΟΓΜΑ

Τα παιδιά που αψήφησαν το κρύο κατά την ημέρα των Θεοφανείων και βούτηξαν προκειμένου να ανασύρουν το Τίμιο Σταυρό, τίμησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Λητής, με αφορμή την εορτή των η Μνήμη των Δύο Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, των Αγίων Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Το πρωί της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, τελέσθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, τον οποίον και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ τέθηκε και προς προσκύνηση ο παλαιός Σταυρός της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος σκιαγράφησε τις μορφές και τις προσωπικότητες των σήμερα τιμωμένων Αγίων τονίζοντας τους αγώνες που έκαναν για να διαφυλάξουν την Πίστη μας αποκρούοντας τις όποιες αιρετικές διδασκαλίες της περιόδου εκείνης, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά στην αξία της αγάπης και στην δύναμη της νοεράς προσευχής, προτρέποντας στο τέλος του πιστούς το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» να είναι το καθημερινό μέσο επικοινωνίας με τον Θεό και η πηγή της πνευματικής δυνάμεως τους στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.

Προ της Απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη Αρτοκλασία της παλαιάς αδελφότητος του «Αγίου Αθανασίου», που υπάρχει στην περιοχή της Λητής, ενώ όπως συνηθίζεται ο Σεβασμιώτατος τίμησε όλα τα παιδιά (4 στον αριθμό), τα οποία αψηφώντας το δριμύ κρύο της εποχής, βούτηξαν για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό την ημέρα των Θεοφανείων, στην ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή πλησίον του Αγιάσματος της Ζωοδόχου Πηγής, επιδίδοντάς τους από έναν επιστήθιο Σταυρό και μία Καινή Διαθήκη, συγχαίροντας τα για την τόλμη τους αυτή, η οποία και μαρτυρεί την Αγάπη τους και την Πίστη τους στις παραδόσεις της Πατρίδος μας.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μεταξύ του εκκλησιάσματος το οποίο και προσήλθε για να τιμήσει τον προστάτη και έφορο της περιοχής τους παρέστησαν, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτριος Βαρτζόπουλος, εκπρόσωποι του Δήμου Ωραιοκάστρου με επικεφαλής τον Δήμαρχο της Πόλεως κ. Παντελή Τσακίρη, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, αντιπροσωπεία της Τοπικής Κοινότητος της Λητής, καθώς επίσης και μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως.

 

TOP NEWS