Ο Ν. Ιωνίας Γαβριήλ στην Κεντρική Επιτροπή του Π.Σ.Ε. ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος

  • Dogma
νέας ιωνίας

Στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), που πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου στην πόλη της Γενεύης από τις 21 – 28 Ιουνίου 2023, παρέστη ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία συνέπεσε με την εορταστική επέτειο της συμπλήρωσης 75 ετών τόσο από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και από την ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, υπήρξε η πρώτη πλήρης συνεδρίαση των μελών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, μετά την 11η Συνέλευση που έλαβε χώρα στην Καρσλούη της Γερμανίας τον Μάιο του 2022 και σε αυτήν συμμετείχαν συνολικά 150 μέλη-εκπρόσωποι τόσο από τις κατά τόπους αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, όσο και από χριστιανικές ομολογίες από όλο τον κόσμο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ εκλέχθηκε πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Θεμάτων (Public Issues Committee), μία εκλογή ιδιαιτέρως τιμητική για την Εκκλησία μας, η οποία ασχολήθηκε και έλαβε σημαντικές αποφάσεις για πολύπλοκα και άκρως σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην παγκόσμια κοινότητα, όπως λ.χ. ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, η δικαιοσύνη και η ειρήνη στην Μέση Ανατολή, η γενοκτονία των Συριο-Αρμενιών κ.ά.

Σημαντικό γεγονός απετέλεσε η τιμητική παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο οποίος και εκφώνησε ομιλία, αναφερόμενος τόσο στον πολυσήμαντο ρόλο και στο ιδιαιτέρως αναγκαίο σήμερα έργο του Π.Σ.Ε., όσο και στις κρίσιμες και πρωτοφανείς προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.

TOP NEWS