Ο Βελγίου Αθηναγόρας κοντά στην Ορθόδοξη Νεολαία

  • Δόγμα

Η φετινή κατασκηνωτική περίοδος έλαβε χώρα από τις 22 έως τις 29 Ιουλίου. Θέμα της κατασκήνωσης ήταν: «Οι άγιοι της εποχής μας» και αποτέλεσε τον καθημερινό οδηγό στις ακολουθίες στην εκκλησία, στην κατήχηση, στα παιχνίδια και στις χειροτεχνίες. Αποκορύφωμα της κατασκηνωτικής περιόδου ήταν η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, την οποία φέτος τέλεσε ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων (Πατριαρχείο Μόσχας) με τα παιδιά να ψάλλουν στην Ολλανδική.

Ο Μητροπολίτης Βελγίου και Εξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στην «Ορθόδοξη Θερινή Κατασκήνωση» στο «Hoge Rielen» στο Kasterlee του Βελγίου. Η περιοχή αυτή, η οποία ήταν άλλοτε στρατιωτικός χώρος, ανήκει πλέον στη Φλαμανδική Κοινότητα του Βελγίου και περιλαμβάνει ένα φυσικό καταφύγιο 2.300 στρεμμάτων και είναι γνωστή ως ένας από τους μεγαλύτερους ξενώνες για τη νεολαία στο Βέλγιο.

Η φετινή κατασκηνωτική περίοδος έλαβε χώρα από τις 22 έως τις 29 Ιουλίου. Θέμα της κατασκήνωσης ήταν: «Οι άγιοι της εποχής μας» και αποτέλεσε τον καθημερινό οδηγό στις ακολουθίες στην εκκλησία, στην κατήχηση, στα παιχνίδια και στις χειροτεχνίες. Αποκορύφωμα της κατασκηνωτικής περιόδου ήταν η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, την οποία φέτος τέλεσε ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων (Πατριαρχείο Μόσχας) με τα παιδιά να ψάλλουν στην Ολλανδική. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, πρόεδρος της Επισκοπικής Συνέλευσης της Benelux (CEOB), εκφράζοντας κατ’ αρχάς τη χαρά του για την επίσκεψή του αυτή στη φετινή κατασκήνωση και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους υπευθύνους της κατασκήνωσης, καθώς και τους ιερείς οι οποίοι συμμετείχαν στη διοργάνωσή της. Επίσης, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των παιδιών στην κοινή κατασκηνωτική ζωή μέσα στη φύση για μια εβδομάδα.

Είπε πως «το να κάνουμε κάτι μαζί, να παίζουμε μαζί, να βιώνουμε κάτι μαζί, να απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου, και μάλιστα σε ένα τόσο όμορφο περιβάλλον, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αλλά το σημαντικότερο σε αυτή την κατασκήνωση είναι ο Ορθόδοξος χαρακτήρας της. Το να προσευχόμαστε μαζί, το να κατηχούμαστε, το να μιλάμε για τους αγίους της εποχής και να καλούμαστε κι εμείς στην αγιότητα».

Φέτος, στην κατασκήνωση συμμετείχαν 85 παιδιά ηλικίας 7 με 18 ετών και 25 υπεύθυνοι, προερχόμενα από μία μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών καταβολών και από διάφορες ενορίες του Βελγίου και της Ολλανδίας. Παρόντες και τέσσερις ιερείς, δύο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δύο από το Πατριαρχείο Μόσχας, ως πνευματικοί υπεύθυνοι. Αρχηγός ήταν η Αικατερίνα Gherasim.

Η κατασκήνωση αυτή έχει πανορθόδοξο χαρακτήρα και διοργανώνεται με την ευλογία της Επισκοπικής Συνέλευσης της Benelux. Ακολουθεί την παράδοση των «Ορθόδοξων παιδικών κατασκηνώσεων» οι οποίες διοργανώνονται από την «Ενωση Ορθοδόξων Ολλανδίας» από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, στις οποίες συμμετείχαν ως παιδιά αρκετοί από τους σημερινούς υπευθύνους. Από το 2000, υπάρχει συνεργασία μεταξύ των παιδιών της Ολλανδίας και του Βελγίου και η κατασκήνωση πραγματοποιείται εναλλάξ στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Η κατασκήνωση είναι ανοιχτή σε όλα τα ορθόδοξα παιδιά.

https://www.ekirikas.com/

TOP NEWS