Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Ξηροκάμπι

  • Δόγμα

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  ιερούργησε και ομίλησε στο πυκνό εκκλησίασμα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σπάρτης.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 η Εκκλησία μας εόρτασε την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.  Στο Ξηροκάμπι, στο περικαλλές φερώνυμο παρεκκλήσιο, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Στην μεστή νοημάτων ομιλία του, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε αρχικά στη συμβολική και προφητική προϊστορία του Σταυρού, που προτυπώνεται σε αρκετά σημεία της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Σεβασμιώτατος, αφού στάθηκε ιδιαίτερα στον προφήτη Μωυσή,  ο οποίος – διά του σημείου του Σταυρού – διαπέρασε με τον λαό του την Eρυθρά θάλασσα, ενώ στη συνέχεια μετέβαλε τα πικρά ύδατα της Μερράς σε γλυκά, επισήμανε ότι ο Σταυρός μπορεί να είναι η σωτηρία σε όσους τον σέβονται, αλλά και η καταστροφή για όσους τον πολεμούν. Επιπροσθέτως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μίλησε για το σχήμα του Σταυρού, που έχει μία οριζόντια και μία κάθετη γραμμή, για να συμβολίζει την αγάπη μας τόσο στον Θεό, όσο και στον συνάνθρωπο. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι όσες δοκιμασίες κι αν έχουμε στη ζωή μας, ατενίζοντας τον Σταυρό και ενθυμούμενοι το μαρτύριο του Χριστού για την σωτηρία των ανθρώπων, αντλούμε δύναμη ώστε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον δρόμο της αγάπης και της μετάνοιας.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  ιερούργησε και ομίλησε στο πυκνό εκκλησίασμα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σπάρτης.

(φωτογραφίες: Δημήτριος Σκιαδάς)

TOP NEWS