Πανηγυρικός εορτασμός στον Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως

  • ΔΟΓΜΑ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στον Εσπερινό και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως, δεύτερη έδρα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, της Μητροπόλεως.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της Μητρός αυτού Ανθίας στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στον Εσπερινό και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως, δεύτερη έδρα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, της Μητροπόλεως.

Στον Εσπερινό τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Μπέλτσης, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στην ελευθερία, αξία θεάρεστη, συνοδευόμενη πάντοτε από την προσωπική ευθύνη, για τον αγώνα ενάντια στα πάθη, τις αδυναμίες, άλλα και το ατομικό θέλημα, που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην καταστροφή. Ελευθερία, όπως παρατήρησε, είναι ο έλεγχος της αδυναμίας ενάντια στο ατομικό θέλημα του καθενός, ένα θέλημα το οποίο πρέπει να ευθυγραμμίσουμε στην πορεία μας προς τον Θεό.

 

Την κυριώνυμο ημέρα τον θείο λόγο ανέλαβε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Πολυχρονιάδης, ο οποίος μίλησε εκτενέστερα για τον βίο, το έργο, τις αρετές, τη γλυκύτητα του λόγου, την ταπεινότητα αλλά και τη μεγαλοπρεπή παρουσία του Αγίου, που αγωνίστηκε με ζήλο για τη διδαχή του ποιμνίου του, άλλα και για έργα φιλανθρωπίας, επισημαίνοντας ότι είναι παράδειγμα αγιότητας για όλους εμάς που σήμερα τιμούμε τη μνήμη του. Άλλωστε, είναι ενδεικτικό ότι διάκονος χειροτονήθηκε σε ηλικία μόλις 15 ετών και τρία χρόνια αργότερα πρεσβύτερος, ενώ μόλις 20 ετών, με κοινή ψήφο κλήρου και λαού, εκλέχθηκε και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ιλλυρικού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως και Προϊστάμενο του πανηγυρίζοντος ναού π. Διονύσιο Πατσάνη, και τους άλλους πατέρες, όπως και όλους όσοι προσήλθαν, για να τιμήσουν προσευχητικά τον Άγιο Ελευθέριο και τη Μητέρα του Αγία Ανθία, μεταξύ αυτών, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτριος Δεμουρτζίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτριος Ασλανίδης.

Ευχήθηκε δε ο Άγιος Ελευθέριος να χαρίζει ελευθερία στον κόσμο, ο οποίος δυστυχώς εγωιστικά απομακρύνει τον Θεό από τη ζωή του, φτιάχνοντας είδωλα και τοποθετώντας λαμπιόνια που σβήνουν, ενώ το αληθινό φως, ο Χριστός, είναι πάντα ζωντανό και περιμένει τη δική μας επιστροφή για να γεμίσει και πάλι με φως η ζωή μας.

 

TOP NEWS