Πανηγύρισε το παρεκκλήσιο του Πατριαρχικου Μεγάρου της Ρουμανίας επί τη εορτή της Αγίας Παρασκευής Επιβατινής

  • Δόγμα

Εδώ τα λείψανα έμειναν από το 1641 μέχρι το 1889, οπότε μεταφέρθηκαν στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό», είπε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ.

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία τίμησε τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής από το Ιάσιο,  προστάτιδος της Μολδαβίας, της οποίας τα ιερά λείψανα βρίσκονται στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Ιασίου. Μεταξύ των 24 ιερών τόπων στο Βουκουρέστι που την έχουν πνευματική προστάτιδα είναι και το ιστορικό Παρεκκλήσι της Πατριαρχικής Οικίας.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ αναφερόμενος στην αγία,  τόνισε ότι την ευλαβούνται πλήθος μεταξύ των Ορθοδόξων λαών που έχουν φιλοξενήσει τα ιερά της λείψανα για χρονικές περιόδους στην ιστορία.

«Αυτή η αγία είναι μια από τις πιο γνωστές αγίες στη ζωή του ρουμανικού λαού, αλλά και άλλων λαών όπου τα λείψανά της παρέμειναν για πολλά συνεχόμενα χρόνια. Είναι γνωστή ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα και τιμάται με μεγάλη ευσέβεια στη Βουλγαρία, στη Σερβία και στη Ρουμανία, όπου έφθασαν τα λείψανά της το 1641. Πριν ακόμη φτάσουν τα λείψανά της στο Ιάσιο, τιμήθηκε πολύ από τους Ρουμάνους, επιλέγοντας την ως προστάτιδα  μερικές εκκλησίες στη Μολδαβία.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Ρουμανίας παρουσίασε τον βίο της αγίας που, αν και σύντομος, ήταν στολισμένος με πολυάριθμες κακουχίες και αρετές, επισημαίνοντας τους σημαντικούς σταθμούς στο δρομολόγιο των τιμίων λειψάνων του μέχρι την τοποθέτησή τους στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Ιασίου. .

«Αν και έζησε ελάχιστα, η Αγία Παρασκευή έζησε πολύ έντονα. Είχε  τέλεια αγάπη που έδειχνε με προσευχές, πολλές κακουχίες, πολλή νηστεία και έλεος. Είχε ιδιαίτερη αγάπη για τον Σωτήρα Ιησού Χριστό και ελεήμονα αγάπη για τους συνανθρώπους του. (…) Μετά την Κοίμησή της, τα Ιερά Της λείψανα Άρχισαν να κάνουν θαύματα. Θεράπευαν αρρώστους, ανθρώπους με πάθη και βοηθούσαν όσους την προσκυνούσαν.

Εδώ τα λείψανα έμειναν από το 1641 μέχρι το 1889, οπότε μεταφέρθηκαν στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό», είπε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ.

TOP NEWS