Πάτρα: Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου Αγίου Χαραλάμπους που είχε κλαπεί

  • ΔΟΓΜΑ

Στον εντοπισμό του δράστου της κλοπής της λειψανοθήκης, με το απότμημα του ιερού του Λειψάνου και άλλων ιερών αντικειμένων, τα οποία ο εν λόγω ιερόσυλος προ ολίγων ημερών αφαίρεσε από τον Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στα Τσουκαλέικα Πατρών, οδηγήθηκαν οι Αστυνομικές Αρχές, με θαυμαστό τρόπο, ύστερα από ενέργεια του Αγίου Χαραλάμπους, όπως χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Το κλαπέν ιερό απότμημα του μαρτυρικού Λειψάνου, βρέθηκε κατά την διάρκεια του Εσπερινού της Εορτής του Αγίου, όπου προσεκόμησαν οι Αστυνομικοί της Ασφαλείας Πατρών, στον Ιερό Ναό και παραδόθηκε στα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος χοροστατούσε στην εσπερινή Ακολουθία επί τη εορτή της μνήμης του Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους.

 

Η λύπη του Ιερέως και όλων των κατοίκων του χωριού, μετατράπηκε σε άφατη χαρά και αγαλλίαση και απηύθυναν ευχαριστήριο προσευχή και δοξολογία προς τον Πανάγιο Κύριό.

Η Αστυνομία ειδοποίησε τηλεφωνικώς τον Εφημέριο της Ενορίας π. Δημήτριο Μπιλιανό, σχετικά με την εύρεση του Ιερού Λειψάνου, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη ο πανηγυρικός Εσπερινός και ο ιερέας ενημέρωσε αμέσως τον χοροστατούντα Ποιμενάρχη κ. Χρυσόστομο.

Η υποδοχή του ιερού Λειψάνου έγινε πανηγυρικά και συγκινητικά.

Ο Σεβασμιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, ανέφερε ότι ενώ είχε άλλο πρόγραμμα κατά την παραμονή της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, μια παράξενη αίσθηση και εσωτερική δύναμη, τόσο έντονη, τον έκανε κατά τρόπο ανεξήγητο να αλλάξει το πρόγραμμά του και να μεταβεί στα Τσουκαλέικα για τον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Χαραλάμπους. Μάλιστα τον Ιερέα τον ενημέρωσε για την παρουσία του μισή ώρα προ του Εσπερινού. Για αυτό τον λόγο και κήρυξε τον θείο λόγο ο εντεταλμένος Ιεροκήρυκας π. Προκόπιος, όπως είχε προγραμματιστεί.

«Έτσι ήθελε ο Άγιος Χαραλάμπης», είπε μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος, «να τον υποδεχθούμε επισήμως κατά την ώρα του Εσπερινού της μνήμης του, αφού κατ’ αυτή την ημέρα και ώρα ενήργησε θαυμαστώς για τον εντοπισμό του δράστου της ιεροσυλίας και της ευρέσεως του ιερού του Λειψάνου. Μέγα το όνομα της Παναγίας Τριάδος, τιμή εν ευλαβεία πολλή και προσκύνησις των Ιερών λειψάνων και της χαριτοβρύτου εικόνος του Αγίου Χαραλάμπους…»

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Αστυνομικούς της Υποδιεθύνσεως Ασφαλείας Πατρών, οι οποίοι ενημέρωσαν τον Ιεράρχη λεπτομερώς για το θέμα και του ανέφεραν, ότι ο εν λόγω ιερόσυλος, κατείχε παράνομα πλήθος ιερών κειμηλίων και αντικειμένων για τα οποία θα ακολουθηθεί η απαραίτητη προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε να επιστραφούν στους Ιερούς Ναούς απ’ όπου αφαιρέθηκαν.

Ο Σεβασμιώτατος, τέλεσε και ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους την Θεία Λειτουργία στον περικαλλή νεόδμητο Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στα Τσουκαλέικα, όπου κήρυξε τον θείο λόγο περί της μαρτυρίας και του μαρτυρίου των Αγίων και αναφέρθηκε στην θαυμαστή μεσιτεία προς Θεόν του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος έσωσε από την λοιμική νόσο της πανώλης, επανειλημένως πολλές πόλεις της Ελλάδος και διέσωσε με θαυμαστό τρόπο τους κατοίκους των Φιλιατρών από την σφαγή των Γερμανών κατακτητών.

Επίσης μίλησε για την ευλάβεια των Τσουκαλαίων, την προστασία τους από τον Άγιο Χαράλαμπο και τη θαυμαστή συγκυρία της ευρέσεως του κλαπέντος ιερού Λειψάνου του κατά την ώρα του Εσπερινού της εορτής του.

Κατά την Πανηγυρική Λατρευτική Σύναξη παρευρέθηκε ο Γενικός Αστυνομικός Περιφερειακός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, Υποστράτηγος κ. Απόστολος Μαρτζάκλης, στον οποίο εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και μέσω του προσώπου του ευχαρίστησε όλους τους Αστυνομικούς και ιδιαιτέρως τους αξιωματικούς της Ασφάλειας για τις ενέργειες που έκαναν προς εντοπισμό των ιεροσύλων και της ανευρέσεως του Λειψάνου του Αγίου Χαραλάμπους και για την εν γένει δράση τους προς όφελος της κοινωνίας μας.

Ας ευχαριστήσουμε τον Άγιο, είπε ο Σεβασμιώτατος, όχι μόνο τώρα, αλλά και πάντοτε με την τήρηση του θελήματος του Θεού στη ζωή μας, με την μίμηση τη ζωής του Αγίου Χαραλάμπους μέσα της καλλιέργειας των αρετών και της συμμετοχής μας στην Μυστηριακή ζωή της αγίας μας Εκκλησίας.

 

TOP NEWS