Πέτρας Γεράσιμος: Να προσευχόμαστε για τους αδελφούς μας στην Ουκρανία που ζουν την μεγάλη οδύνη του πολέμου

  • ΔΟΓΜΑ

 Στον Ιερό Ναό Αγίου Μύρωνος, στους Πίσσηδες πόλεως Αγίου Νικολάου τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου το απόγευμα της Δευτέρας 21 Μαρτίου, όπου παρέστη ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος. 

Το απόγευμα της Τρίτης 22 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης παρέστη στην Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Αμμουδάρας Αγίου Νικολάου.

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου οι Ακολουθίες του Όρθρου και του Εσπερινού μετά της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται πλησίον του Νοσοκομείου της πόλεως Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς: «Τούτες τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής καλούμαστε όλοι να καθαρισθούμε όχι μονάχα σωματικώς αλλά και ψυχικώς, ώστε να μπορέσουμε καταλλήλως προετοιμασμένοι να βιώσουμε τα Άχραντα Πάθη του Σωτήρος, αλλά κυρίως να αναστηθούμε και εμείς μαζί με τον Αναστάντα Κύριο.

Όπως ξέρετε, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, καθ’ όλη την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελείται η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, η οποία κατ’ ουσίαν είναι Εσπερινός με Μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Και αυτό γιατί οι ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι πένθιμες και άμνημες ημέρες, όπως χαρακτηρίζονται λειτουργικώς, γι’ αυτό και δεν τελούνται Θείες Λειτουργίες.

Επειδή όμως ο άνθρωπος χωρίς τροφή, χωρίς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού δεν μπορεί να ζήσει, η Εκκλησία μας θέσπισε την τέλεση των Προηγιασμένων αυτών Θείων Λειτουργιών, κατά τις οποίες έχουμε τη δυνατότητα να μεταλάβουμε των Αχράντων Μυστηρίων από τον άγιο άρτο που έχει καθαγιαστεί στην προηγούμενη Θεία Λειτουργία του Σαββάτου ή της Κυριακής.

Και όταν γίνεται η Μεγάλη Είσοδος κατά τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, όσοι έχουμε τη δυνατότητα και δεν έχουμε προβλήματα υγείας, γονατίζουμε. Διότι μεταφέρεται από την Πρόθεση στην Αγία Τράπεζα το ίδιο το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, του ίδιου του Βασιλέως. Να γονατίζουμε πάντοτε λοιπόν εκείνη τη στιγμή και να ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να μας δίδει δύναμη και υγεία, ώστε να διέλθουμε όλες τις άγιες αυτές ημέρες πνευματικώς, κατεργαζόμενοι τις αρετές και προσπαθώντας να κοιμήσουμε όσο είναι δυνατό, τα πάθη μας.

Και να προσευχόμαστε για τους αδελφούς μας στην Ουκρανία που ζουν την μεγάλη οδύνη του πολέμου, για εκείνους που υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, για τα παιδιά που σκοτώνονται. Να προσευχόμαστε να φωτίζει ο Θεός τους δυνατούς και ισχυρούς της γης να ακολουθούν το δρόμο Του και να μην προξενούν κακό στο λαό και στους ανθρώπους. Καλή δύναμη και καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής!».

 

TOP NEWS