Πέτρας: «Το Σφενδύλι σήμερα αποκτά ξανά την πνευματική του καρδιά» – Θυρανοίξια Ναού του Αγίου Θεοδώρου

  • ΔΟΓΜΑ

Πλήθος Κλήρου και λαού παρευρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου στον Αγιασμό και την Ακολουθία των Θυρανοιξίων που τέλεσε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος στον νέο Ιερό Ναό που ανοικοδομήθηκε στο Σφενδύλι Πεδιάδος, προς αντικατάσταση του παλαιού που καταποντίσθηκε στα ύδατα του φράγματος Αποσελέμη.

Στη συνέχεια χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, με αφορμή την Εορτή του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, του στρατηλάτου και θαυματουργού.

Ο Ποιμενάρχης ανέφερε στην ομιλία του για το σπουδαίο αυτό γεγονός για την περιοχή και τους κατοίκους της:

«Η χαρά μας απόψε είναι πολύ μεγάλη γιατί αξιωνόμαστε να τελέσουμε τα Θυρανοίξια στο ναό του Αγίου Θεοδώρου, στο ναό που είναι αφιερωμένος στον Προστάτη, τον Πολιούχο και Φύλακα του τόπου αυτού.

Το Σφεντύλι σήμερα αποκτά ξανά την πνευματική του καρδιά, την πνευματική του έδρα, με την ανοικοδόμηση και τα Θυρανοίξια αυτού του ναού. Διότι το Σφεντύλι δεν είναι ένα χωριό που βυθίστηκε, είναι ένα χωριό που δίδει ζωή σε ολόκληρη την περιοχή του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Θα έπρεπε όμως σε ανάμνηση του ναού που βλέπουμε να αποκαλύπτεται και να βυθίζεται, να χτίσουμε ένα ναό, όπου θα τιμούμε στη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου και που παράλληλα θα ενώνει τους χωριανούς. Γιατί το Σφεντύλι είναι στις καρδιές μας, είναι στις ψυχές μας και θα το θυμόμαστε όλοι μας.

Τα βιώματα που όλοι έχουμε ζήσει στον ευλογημένο αυτό τόπο, σε όλοκληρη αυτή την ευλογημένη λαγκάδα με τα χιλιάδες αγιογραφημένα εκκλησάκια, μαρτυρούν την Πίστη και την προσήλωση στις παραδόσεις των προγόνων μας και μας καλούν να τις μεταδώσουμε στους ερχόμενους και στις νέες γενιές.

Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε σήμερα να καμαρώνουμε για το έργο αυτό. Ο δραστήριος Αρχιερατικός Επίτροπος της Εκκλησιαστικής Περιφέρειας Χερσονήσου π. Γεώργιος Μηλάκης μαζί με τους αξίους συνεργάτες του, τους Επιτρόπους και τους χωριανούς του Σφενδυλίου, σύντομα θα ολοκληρώσουν τις όποιες ατέλειες του ναού, ώστε να αξιωθούμε να τελέσουμε και τον εγκαινισμό του. Να ευχηθούμε ο Άγιος Θεόδωρος να μας έχει υγιείς, ώστε κάθε χρόνο να ερχόμαστε εδώ, να τον τιμούμε και να τον πανηγυρίζουμε και όλοι μαζί να ευφραινόμαστε και να δοξολογούμε τον Πανάγαθο Θεό, τιμώντας τους Προστάτες και Πολιούχους Αγίους μας».

TOP NEWS