Ποιμαντική περιοδεία του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου στην Άνδρο

  • ΔΟΓΜΑ

Στην Άνδρο βρίσκεται από χθες το μεσημέρι 8 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.

Το απόγευμα του Σαββάτου τέλεσε τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Γιαννισαίου, με τη συμμετοχή όλων των εφημερίων της περιοχής Κορθίου. Κατά την ακολουθία του Εσπερινού παρέστησαν η Βουλευτής της ΝΔ κα Αικατερίνη Μονογυιού, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Δημ. Λοτσάρης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Παλαιοκάστρου κ. Ευάγγελος Λουσίδης και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή.

Πριν την ολοκλήρωση της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα, ενώ οι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες κ. Ευάγγελος Λουσίδης και Σκαρλάτος Παρισίδης συνόδευσαν τα κάλαντα που έψαλαν οι παριστάμενοι ομοθυμαδόν.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στις τρεις κομβικές εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου, στη Γέννηση, την Περιτομή και τη Βάπτιση του Κυρίου, οι οποίες προηγήθηκαν της ενάρξεως του κηρύγματος του Χριστού και του σωτηριώδους έργου Του. Σκοπός του ήταν να βγάλει τον άνθρωπο από το σκότος της αμαρτίας και της αγνωσίας και να τον επαναφέρει στο πρωτόκτιστο κάλλος, καθιστώντας τον, με την επενέργεια της Θείας Χάριτος, Ουρανοπολίτη.

Προσέθεσε επίσης ο Σεβασμιώτατος, ότι αυτά που ζητά η Εκκλησία από εμάς, προκειμένου να προσεγγίσουμε το Θεό και να κατακτήσουμε τη θέωση, δεν είναι ούτε μεγάλα, ούτε σπουδαία, αλλ’ εμείς τα θεωρούμε τέτοια για να δικαιολογήσουμε την άρνησή μας να τα τηρήσουμε.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι δεν είναι τα μεγάλα και τα σπουδαία που μας καταξιώνουν έναντι του Θεού, αλλά τα απλά και καθημερινά, που, όταν τα επισκιάζει η Χάρη του Θεού γίνονται κλίμακα προς τη Βασιλεία του Ουρανού.

Ευχαρίστησε, επίσης, και συνεχάρη τον Εφημέριο και τους κατοίκους του Γιαννισαίου για τη μέριμνά τους προς τον Ναό των Εισοδίων, το μέγεθος του οποίου θυμίζει ότι κάποτε το χωριό αυτό ήταν πολυάνθρωπο. Τους κάλεσε να συνεχίσουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους προς το Ναό των πατέρων τους, στον οποίο φυλάσσεται η εφέστιος Εικόνα της Παναγίας της «Αγριδιώτισσας».

Τέλος, ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος διένειμε στο εκκλησίασμα, μαζί με το κομμάτι της Βασιλόπιτας δώρα και ευλογίες, στους δε Εφημερίους το νεοεκδοθέν από την Ιερά Μητρόπολη βιβλίο «Το κήρυγμα ουράνιον εστί μύρον», το οποίο περιλαμβάνει κηρύγματα που έγραψαν εφημέριοι και συνεργάτες της Μητροπόλεως, για να αναγιγνώσκονται, αντί κηρύγματος στους Ναούς της Μητροπόλεως, κατά τα 20 χρόνια της Αρχιερατείας του.

 

TOP NEWS