Προσφώνηση Μεσαορίας Γρηγορίου στην τελετή Ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου

  • ΔΟΓΜΑ

Στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου παρευρέθηκε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Κύπρου, όπου και προσφώνησε λόγο μεταφέροντας τις εγκάρδιες ευχές και τα συγχαρητήρια του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ιεράς Συνόδου, του κλήρου και του πιστού λαού της. 

Αμέσως μετά την προσφώνηση ο εκπρόσωπος την Αρχιεπισκοπή της Κύπρου προσέφερε στον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κρήτης κ. Ευγένιο, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ασημένιο δίσκο όπου παριστάνει τις ανάγλυφες μορφές των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου.

Αναλυτικά η προσφώνηση του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου: 

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης, Υπέρτιμε και Έξαρχε Ευρώπης

κ.κ. Ευγένιε, Άξιος και Πανάξιος!

Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Αυστρίας κ. Αρσένιε, και

Πανοσιολογιώτατε Μέγα Πρωτοσύγκελλε της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Θεόδωρε, εκπρόσωποι της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου,

Σεπτή των Ιεραρχών χορεία,

Ευσεβές πλήρωμα κλήρου και λαού της Εκκλησίας της Κρήτης,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Με τη χάρη του εν Τριάδι Θεού, αισθάνομαι ιδιαίτερη την ευλογία δι’ εμέ να συμμετέχω στη χαρά σας, ως εκπρόσωπος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ και της Παλαιφάτου Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, Σεβασμιώτατε Άγιε Κρήτης, αυτή την ιστορική ημέρα της ενθρονίσεώς σας, του εγκαινιασμού εν Αγίω Πνεύματι της νέας ελπιδοφόρου σελίδας της ιστορικής πορείας της νοητής ολκάδας του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού υπό την πηδαλιουχία σας, με συγκυρηναίους τους εν Χριστώ αδελφούς Αρχιερείς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της μεγαλονήσου Κρήτης.

Ταυτόχρονα, Σεβασμιώτατε, είμαι συγκινημένος διότι 35 και πλέον έτη είμεθα εν Χριστώ αδελφοί και φίλοι, από τα φοιτητικά έδρανα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν συναντήθηκαν οι δρόμοι δύο φερέλπιδων σπουδαστών, εσείς από το Ηράκλειο της Κρήτης κι εγώ από την Κερύνεια της Κύπρου. Στο Κλεινόν Άστυ σπουδάσαμε την ιερή επιστήμη της Θεολογίας.

Επιτρέψατέ μου, παραφράζοντας την προσφώνηση του Αποστόλου Παύλου στον ιδρυτή της Εκκλησίας της Κρήτης Απόστολο Τίτο, να σας προσφωνήσω ως γνησίῳ ἀδελφῷ «κατὰ κοινὴν πίστιν· χάρις, ἔλεος, εἰρήνη ἀπὸ Θεοῦ πατρὸς καὶ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ σωτῆρος ἡμῶν» (Τίτ. 1, 4).

Σεβασμιώτατε, σας μεταφέρω, ως εύοσμη ποικίλων πνευματικών ευωδιών ανθοδέσμη, τις εγκάρδιες ευχές και τα συγχαρητήρια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και της περί αυτόν Ιεράς Συνόδου, του κλήρου και του πιστού λαού της κατά Κύπρον Αυτοκεφάλου Εκκλησίας των Αποστόλων Βαρνάβα, Παύλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, δια την επάξια εκλογή και ανάδειξή σας στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κρήτης, από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υψώνω κι εγώ, ο ελάχιστος των Επισκόπων εν Χριστώ αδελφός σας, χείρας ικετηρίους προς τον δομήτορα της Εκκλησίας, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, με τις πρεσβείες των Αποστόλων Παύλου, Βαρνάβα, Ευαγγελιστού Μάρκου, καθώς και του Αποστόλου Τίτου, πρώτου Ιεράρχου της Κρήτης, να σας στηρίζει εν παντί με υγεία κατ΄ άμφω, επί πολλά έτη να διακονείτε «ὡς Θεοῦ οἰκονόμος» (Τίτ. 1, 7), με αγάπη, ανδρεία και ευκαρπία τον περιούσιο λαό Του, προς δόξαν Θεού και επ’ αγαθώ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Αυτή την πανίερη και ιστορική στιγμή, προσφέροντάς σας το δώρο της εν Κυρίω αγάπης του Μακαριωτάτου και Αγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ (ασημένιος δίσκος με ανάγλυφες τις μορφές των κορυφαίων Αποστόλων μας Βαρνάβα και Παύλου), επιτρέψατέ μου να επαναλάβω την ευγνωμοσύνη των Κυπρίων προς τους αδελφούς Κρήτες για τη συμπαράσταση σε ώρες δύσκολες για την επιβίωση στη γη των πατέρων μας στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου και τη διατήρηση της Ελληνικής και Χριστιανικής μας ταυτότητας και ταυτόχρονα την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμπορευόμαστε, Σεβασμιώτατε και Θεοπρόβλητε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ.κ. Ευγένιε, με την ευχή και την πεποίθηση των λόγων του Αποστόλου Παύλου προς τον συνοδοιπόρο και «γνήσιο τέκνο» του Απόστολο Τίτο: «προσδεχόμενοι τὴν μακαρίαν ἐλπίδα καὶ ἐπιφάνειαν τῆς δόξης τοῦ μεγάλου Θεοῦ καὶ σωτῆρος ἡμῶν ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ» (Τίτ. 2, 13).

Άξιος! Άξιος!

TOP NEWS