Προτεραιότητα στην επιμόρφωση των ιερέων – Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

  • Δόγμα

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το χριστεπώνυμο πλήρωμα είναι ότι, στην πλειονότητά του, είναι ακατήχητο. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δε σταματούσε να προτρέπει να «αδειάσουν» τα Κατηχητικά Σχολεία από τα μικρά παιδιά και να πάρουν τη θέση τους τα «μεγαλύτερα», μιας και οι πιστοί, τις περισσότερες φορές, βιώνουν μια εντελώς ρηχή και επιδερμική σχέση με την ορθόδοξη πνευματικότητα, ενώ, άλλες φορές, τη θέση της ορθόδοξης πίστης καταλαμβάνουν οι προλήψεις και κάθε είδους δεισιδαιμονίες. Η Κατήχηση, επομένως, απουσιάζει από τους πιστούς, αλλά και από μερίδος του κλήρου, που καλείται σήμερα να δώσει απαντήσεις σε πλέον «δύσκολα» ζητήματα των πιστών, όπως η Χριστιανική Ηθική, η Βιοηθική, ο κοινωνικός ηθικισμός, η ποιμαντική ψυχολογία κ.ά.

Μια τέτοια πρωτοβουλία Κατηχήσεως πραγματοποιείται στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για Ιερατικές Συνάξεις, μηνιαίες, που έχουν στόχο την άρτια κατάρτιση των κληρικών σε διάφορα ποιμαντικά ζητήματα.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, αναφερόμενος σε αυτές τις ιερατικές Συνάξεις, μίλησε στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας«, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει σε αυτές: «Πρόκειται για έναν παλαιότερο θεσμό, που υπήρχε, αλλά τώρα τον οργανώνουμε και τον συστηματοποιούμε. Αυτές οι Συνάξεις θα είναι μηνιαίες, με ενιαία θεματολογία για τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Αναφέρονται αποκλειστικά σε ιερείς ως μια προσπάθεια διαρκούς επιμόρφωσης σε ζητήματα που άπτονται της λειτουργικής και ποιμαντικής ζωής».

Μάλιστα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Εισηγήσεων που εξέδωσε η Μητρόπολη, ήδη, την περασμένη εβδομάδα, στις 19 Σεπτεμβρίου, στον μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, ξεκίνησε η πρώτη Ιερατική Σύναξη, όπου έγινε ενημέρωση από τους εντεταλμένους κληρικούς της Μητρόπολης που συμμετείχαν στα Συνέδρια που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αρχιμ. Αναστάσιος Καντάνης παρουσίασε τα πορίσματα του ΙΗ΄ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Μητροπόλεων που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 6, 7 και 8 Ιουνίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο της  Μητροπόλεως Περιστερίου, από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως, με θέμα: «Το ήθος και ο χαρακτήρας της λατρείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Στη συνέχεια, ο Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Καντάνης παρουσίασε τα πορίσματα της ΛΒ΄ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Ηλείας και είχε ως γενικό θέμα: «Αιρετικές θεωρήσεις, χρήσεις και μεταφράσεις της Αγίας Γραφής».

Τέλος, ο Πρωτοπρ. Χριστοφόρος Χρόνης, παρουσίασε τα πορίσματα του Συνεδρίου «Οργάνωση και Επανευαγγελισμός της Ενορίας», που διεξήχθη στις 16 και 17 Ιουνίου 2023 στην Αθήνα και συμμετείχαν 60 Ιεράρχες και 120 σύνεδροι.

Ερωτηθείς για τη δομή των επόμενων Συνάξεων που θα ακολουθήσουν, με τη δεύτερη να πραγματοποιείται την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, με θέμα «Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας», ο κ. Δαμασκηνός τόνισε στην Κ.τ.Ο.: «Κάθε Σύναξη θα αποτελείται από δυο εισηγήσεις: μια θεωρητική και μια πρακτική. Και, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα της Μητρόπολης, εισηγητές θα είναι κληρικοί της τοπικής μας Εκκλησίας, άλλοι κληρικοί από την Ελλάδα, καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίου».

Και συμπλήρωσε: «Στόχος αυτών των Ιερατικών Συνάξεων είναι η διαρκής επιμόρφωση των κληρικών μας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο τις σύγχρονες προκλήσεις».

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Βέβαια, Ιερατικές Συνάξεις δεν έπαψαν να πραγματοποιούνται και σε πολλές μητροπόλεις της Ελλάδος. Κύριο αίτημα, όμως, ακόμη και των ίδιων των διοργανωτών τους, είναι να κατορθώσει η Εκκλησία να ξεπεράσει και να αποδεσμευτεί από τον λεγόμενο «ξύλινο» λόγο, μια κουραστική δηλαδή, απαρίθμηση κανόνων και τυπικών διατάξεων, περισσότερο ως πρόταση καθηκοντολογίου, που καλείται ο πιστός να εφαρμόσει, σχεδόν ποτέ ορθόπρακτα και πάντοτε άγευστος αυτής της θείας εμπειρίας, που κομίζει η ενεργός συμμετοχή στα τελούμενα.

Και σήμερα, το διακύβευμα, η πρόκληση των καιρών είναι αυτή:  αν μπορεί η Εκκλησία να ξεπεράσει «αγκυλώσεις» του παρελθόντος και, διατηρώντας ανόθευτη την πίστη της, να πλησιάσει τον άνθρωπο και δη τους νέους, που διψούν για αλήθεια και ορθοδοξία.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αυτές οι μηνιαίες Συνάξεις θα ολοκληρωθούν τον επόμενο χρόνο, με την 10η κατά σειρά να πραγματοποιείται στις 18 Ιουνίου 2024, με θέμα: «Εξόδιος Ακολουθία και Επιμνημόσυνες Ακολουθίες».

TOP NEWS