Σάμου Ευσέβιος: «Η Εκκλησία μας δεν θέλει τους πολέμους, αλλά την ειρήνη»

  • ΔΟΓΜΑ

«Ζούμε την τραγωδία ενός νέου πολέμου», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ζούμε την τραγωδία ενός νέου πολέμου. Βιώνουμε και πάλι πανευρωπαικώς, αλλά και παγκοσμίως την αγωνία της σύρραξης στην Ουκρανία σε πολλές διαστάσεις, ανησυχώντας για τους αθώους απλούς ανθρώπους, που χειμάζονται αδίκως στην φρίκη ενός πολέμου. Όλοι μας προσευχόμαστε προς τον Κύριο των Δυνάμεων για την ειρήνευση της ανθρωπότητος. Ιδιαιτέρως τούτες τις ημέρες του Τριωδίου, καθώς μετά από λίγο ξεκινά η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η προσευχή μας γίνεται εντονώτερη: «Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού και ελέησον ημάς», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιο δηλώνοντας σχετικά με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Σεβασμιώτατος δήλωσε πως «ο κάθε πόλεμος είναι μέγιστο κακό αφού είναι μεγάλη αδικία να υποδουλώνεις λαούς, να κατακτάς εδάφη και να επιβάλλεις το δίκαιο του ισχυρότερου αποφεύγοντας να ζήσεις απλά και ειρηνικά», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ειρήνη απεναντίας είναι θεϊκό αγαθό και πόθος κάθε ψυχής.

Συνέχισε αναφέροντας ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία μας με τη διδασκαλία της εργάζεται εξημερώνοντας τις ανθρώπινες καρδιές. Η στρατευόμενη επί γης Εκκλησία πάντοτε προσεύχεται διαρκώς για την ατομική όσο και για την πανανθρώπινη ειρήνη». «Υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου» δέεται σε κάθε ιερουργία και «Άγγελον ειρήνης» αιτείται για τον καθένα από εμάς, από τον Άρχοντα της ειρήνης, τον Κύριό μας Ιησούν Χριστόν.

Ο Χριστός μας διδάσκει την γνήσια αγάπη, την αληθινή δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, το πνεύμα της θυσίας, την αυταπάρνηση, την συγγνώμη, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος. Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως «η Εκκλησία μας δεν θέλει τους πολέμους, αλλά την ειρήνη. Είναι επιτακτική η ανάγκη τούτες τις ημέρες να ενώσουμε τις προσευχές μας με τους ομοδόξους Ορθοδόξους Αδελφούς της Ουκρανίας και να παρακαλούμε συνεχώς τον Θεό να ειρηνεύση τον κόσμο Του, με την ελπίδα ότι «οι δοκούντες άρχειν των Εθνών και οι μεγάλοι αυτών» (Βλ. Μαρκ. ι 42) θα αντιληφθούν εν τέλει το μέγιστο σφάλμα του πολέμου και το μέγεθος της καταστροφής, που επιφέρει στη ζωή όλων, νικητών και ηττημένων και θα τερματίσουν αμέσως τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Ευσέβιος υπογράμμισε:

«Είναι κρίμα δυστυχώς για την ανθρωπότητα να αδυνατεί, μετά από τα όσα βιώνουμε ακόμη με την παγκόσμια πανδημία, να κατανοήσει το μήνυμα από τον Ουρανό! Είναι κρίμα που ακόμη είμαστε δυσκίνητοι προς τον αγαθό και κυρίως την εν μετανοία προσευχή!»

«Προς Κύριον εν τω θλίβεσθαί με εκέκραξα… Κύριε ελέησον ημάς και το κόσμον σου!»

TOP NEWS